VITEZI NAPADALNE GONILKE

Znak je nekaj, kar stoji namesto nečesa drugega. Znak nam omogoča, da vanj in iz njega projeciramo svoje zaznave, svoja čutna sporočila, ki dobijo svoj (nov) pomen. Znak, ne samo da posreduje pomen, ampak ustvarja novo interpretacijo v aktivnem procesu življenja. Znak je odsev širšega družbenega vidika časa, v tem trenutku, v tem okolju, v tem aktualnem dogajanju.


(Vir: markiraj.si, Matej Kainz)

Pri znaku je treba poznati kulturne konvencije, ki določajo njegov pomen.

***
V srednjem veku je bilo sodelovanje na viteškem turnirju vprašanje časti.


Florét: danes športni rekvizit, nekoč gonilka smrti. (vir: svetovni splet)


Sobivanje ni igra. Je življenjski koncept. (vir: svetovni splet)

Kakšni viteški turnirji se danes odvijajo na slovenskih planinskih poteh?

***

Knafelčeva markacija z obliko in izbranimi barvami kolobarjev spominja na prometni znak »prepovedan promet v obeh smereh« iz družine prometnih znakov za izrecne odredbe. Nastala je približno štirideset let pred tem, ko so s tako imenovano Dunajsko konvencijo standardizirali izgled in pomen prometnih znakov.

Dobra priprava na izlet je izjemno pomembna. Pogosto poudarjamo, da izberimo sebi in sotovarišem cilj, ki ustreza našemu znanju, izkušnjam, opremi in trenutni kondiciji.

Ko na izhodišču zagledamo prvo markacijo, se spomnimo, da gre pri njenem sporočilu tudi za znak za prepovedan promet. Če je izbrana pot pretežka, vremenske razmere slabe ali pa se preprosto ta dan ne počutimo v redu, potem ostanimo v dolini. Če pa smo za varnejšo vrnitev domov naredili vse, kar je potrebno, pa le pot pod noge in markacija bo naša prijazna in zvesta spremljevalka.


Osnovna slovenska markacija. (Fotografija: Borut Peršolja)

Moje ime je Borut Peršolja in to je bila moja zgodba.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !