VROČA ZIMA

Sedim za kuhinjsko mizo in gledam julijski list na stenskem koledarju. Koledar je seveda gorski, alpinistični. Zame ta koledar ni običajen. Gre namreč za koledar podjetja Brinox, ki ga vsako leto dobim od Marka Prezlja.

Če odmislim modrino neba je prevladujoča barva na fotografiji bela, v kombinaciji s skalnato (odtenki od svetlo rjave do temne sive). Človeka, alpinista, ki se vzpenja tik pod grebensko rezjo, skoraj ni opaziti. Je pa očem dopadljivo jezerce v obliki srca v spodnjem desnem delu fotografije, čigar odvodni potoček se izliva v neskončnost.


Vsakoletna poezija gora in dejavnosti človeka – ujeta v Markov fotoaparat in besede. (Fotografija: Borut Peršolja)

Markova lanska fotografija je podnaslovljena kot »Mejni greben med Tibetom in Nepalom«. (Subverzivno je že to, da namesto Kitajske suvereno piše Tibet …)

Očitno je Mark videc. Zagotovo ne more biti slučaj, da je v času, ko živimo vročinske valove in uničujoče požare, na njegovi fotografiji tako spokojen prizor. Zimski, točneje ledeniški prizor, ki učinkovito spreminja atmosfero prostora. Voda, ki je spremenila agregatno stanje, se ponovno vključuje v vodni krog.

Da, voda!

Vse teče in vse je ujeto v krog.

***

A obrnimo zgodbo nazaj k zimi in ob tem ostanimo v krogu. K letošnji zimi in k številnim zimam v zadnjih dvajsetih letih. In k letošnjem krogu vzrokov in posledic in h krogu lovljenja lastnega repa zadnjih dvajsetih let. V spletnem arhivu hranim dopis CIPRE, društva za varstvo Alp, ki smo ga naslovili na Občino Kamnik:

»V nedeljo, 7. januarja 2007 je bilo na območju Velike planine, natančneje v območju Tihe doline, sneman kader za oddajo Avantura, ki jo je snemala TV Pika. Posneto je bilo tekmovanje z motornimi sanmi. Vožnja z motornimi sanmi je v tem območju prepovedana tako z državno Uredbo o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 16/1995) kot odlokom občine Kamnik Odlok o javnem redu na območju Velike planine (Ur. list RS, št. 80/2001).

Nedopustno je, da sta bila kršena dva odloka za potrebe snemanja oddaje.

Nedopustno je, da se snema oddaja, ki s svojo vsebino vzpodbuja kršenje zakonodaje!

CIPRA Slovenija zahteva od pristojnih občinskih in državnih organov sankcioniranje kršiteljev v skladu z zakonodajo.

CIPRA Slovenija zahteva, da se izreče prepoved predvajanja oddaje, ki vzpodbuja kršenje zakonodaje.


Tudi zgodba iz leta 2007 je odmevala na spletu. (Fotografija: Borut Peršolja)

Pomen in lepote Velike planine so bile opisane in opevane v nešteto različicah, vse skupaj pa počasi izničuje vdor »turbo« kapitalizma in nastopaštva v naravnem okolju in ne le na območju Velike planine, ampak tudi v drugih zavarovanih območjih. Zadnji primer, zaradi katerega podajamo zahtevek za uvedbo sankcij za kršitelje, pa je presegel vse meje.

Obiskovalci Velike planine že vsa leta opozarjamo pristojne, da bi pričeli dosledno spoštovati sprejeto zakonodajo, vendar smo v večini primerov naleteli na »gluha« ušesa, tako na občinski kot na republiški ravni. Primer oddaje TV Pika je direktna reklama kršenja sprejete zakonodaje in bi jo morali prepovedati. Glede na navedeno in predložene dokaze zahtevamo od pristojnih inšpekcijskih služb, da ustrezno ukrepajo ter nas o tem obvestijo.«

***

Petnajst let kasneje na las podobna situacija …

Glasbenik Anže Šuštar Gotar za pesem Nevarno nebo posname videospot in ga kot novoletno darilo oboževalcem objavi na YouTube.


Anže Šuštar Gotar. (zaslonska slika, videospot)

V videospotu, ki je posnet na Veliki planini, se pevec sem in tja (akcijsko, pa tudi zasanjano romantično) prevaža na motornih saneh! Na avtorja in izvajalca pesmi ter eno od nastopajočih v videospotu sem zato naslovil e-pismo z naslovom Prošnja:

»Spoštovani,

prosim vas, da iz javne rabe umaknete vaš najnovejši videospot Nevarno nebo,

saj vsebuje vsebino, ki je v nasprotju z Odlokom o javnem redu na območju Velike planine:

»Vožnja z motornimi sanmi je prepovedana, razen za potrebe oskrbovanja objektov po predhodni pridobitvi ustreznega dovoljenja s strani občinske uprave ter v primerih intervencije.«

Vesel bom vašega odziva.

Vse dobro v novem letu.«


Zalet v Sonce. (zaslonska slika, videospot)

***

Odgovora od avtorja nisem dobil, se je pa nemudoma oglasila televizijka Mojca Mavec:

»Borut, pozdravljeni!

Hvala za vaše pojasnilo. Sama na to res nisem pomislila. Žal :(

Mojca«

Med drugim sem ji odgovoril:

»Res je Velika planina posebna, žal pa je njena raba prepuščena popolni stihiji njenih uporabnikov. Tudi tisti, ki je vašemu projektu omogočil snemanje v bajti, bi vas pred izvedbo na to lahko, ali celo moral opozoriti. Ampak …

Upam, da najdemo kakšno rešitev in da glasbeni projekt zaživi v kakšni ustreznejši luči.«


Gasilci žeje, verjetno po napornem oskrbovanju objektov.

***

Sledila je prijava inšpekciji:

»Posredujem prijavo v zvezi s kršenjem Odloka o javnem redu na območju Velike planine (spodaj). Prosim za ustrezno ukrepanje in prekrškovno kaznovanje. Prosim za obvestilo ob koncu postopka.

Inšpekcijski organ tudi opozarjam, da glede na vsebino in medij objave ne gre za enkratni prekršek (sodna praksa je v tem primeru jasna, saj se prekršek ponavlja ob vsakokratnem predvajanju video posnetka …).«

***

In odgovor s strani občinske uprave, prejet prej kot v tednu dni:

»Spoštovani,

v skladu s 151. členom ZON-NPB7 izvajajo inšpekcijski nadzor nad vožnjo z vozili na motorni pogon v naravnem okolju, poleg inšpektorjev, pristojnih za ohranjanje narave, tudi gozdarski, lovski, ribiški in kmetijski inšpektorji, zato smo vašo prijavo odstopili na pristojna inšpektorata, torej na Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo ter na Inšpektorat RS za okolje in prostor. Prav tako smo v skladu s 153.b členom ZON-NPB7 odstopili vašo prijavo tudi Policijski postaji Kamnik.«

***

Takoj zatem pa akcija – povzeto po sporočilih za medije:

»Poostren nadzor na območju Velike planine

15. 1. in 16. 1. 2022 – Policisti policijske postaje Kamnik so, zaradi več prijav ter pojava voznikov, ki se z motornimi sanmi dričajo na celotnem območju Velike planine, 15. 1. 2022 in 16. 1. 2022 opravili poostren nadzor po Zakon o ohranjanju narave in Zakonu o varstvu na smučišču. Nadzor so kamniški policisti opravili skupaj z dvema pripadnikoma gorske enote policije in tudi helikopterjem.

Za vožnjo z motornimi sanmi kršitelji uporabljajo razna smučišča, gozdove in druge površine, »lov« nanje pa je bil uspešen, saj so policisti ugotovili kršitve tako s področja Zakona o ohranjanju narave. Upamo, da policisti tovrsten poostren nadzor izvedejo še večkrat.«


Zmagovalna motorno-sankaška ekipa 2022! (zaslonska slika, videospot)

***

In prej kot v enem mesecu odgovor Policije:

»Zadeva: Borut Peršolja – odgovor na vaša vprašanja
Zveza: vaša elektronska sporočila z 10. 1. 2022

Spoštovani,

v zvezi z vašim elektronskim sporočilom, ki ste ga poslali na Občino Kamnik, vas obveščamo, da policija lahko izvede prekrškovni postopek, le v primeru, če ga zazna neposredno, ali pa v primeru, da ga naznani prijavitelj oz. priča, vendar more kot prijavitelj oz. priča tudi sodelovati v postopku, da lahko policija dokonča prekrškovni postopek. V primeru, da da bi bili izpolnjeni vsi pogoji, ime in priimek voznika motornih sani, serijska številka motornih sani (motorne sani niso registrirane), točen kraj in čas prekrška, ter da je prijavitelj pripravljen sodelovati in sicer tako, da nam pošljete svojo izjavo, kjer napišete svoje podatke in izjavo, da želi sodelovati v postopku.

Prav tako vsa še obveščamo, da Policijska postaja Kamnik v času zimske turistične sezone večkrat opravlja poostren nadzor na celotnem območju Velike planine po Zakon o ohranjanju narave in Zakonu o varstvu na smučišču. S kontrolami bomo nadaljevali tudi v prihodnje.

Z zadevo je seznanjen vodja policijskega okoliša, ki vas bo, kadarkoli potrebujete pomoč, nasvet, vprašanje odgovoril in skupaj z vami poskušal najti rešitev nastale situacije.«

***

Epiloga zgodbe sta dva, če ne celo trije:

- Na YouTube se je po moji intervenciji pri Gotarjevi pesmi pojavilo spodnje opozorilo:

POMEMBNO OPOZORILO:
Vožnja z motornimi sanmi je brez dovolilnice, ki jo izda občina Kamnik, na Veliki planini STROGO PREPOVEDANA. Izjeme so intervencije ter oskrbovanje koč in ljudi. Varujmo naravo, da se bodo tudi prihodnji rodovi lahko vračali na to čudovito planino.


Opozorilo ob objavi pesmi. (zaslonska slika, videospot)

- Ker pa to posnemovalcem ne preprečuje (glasbenih) voženj z motornimi sanmi sem se lotil priprave ustrezne spremembe zakonodaje. Več o tem pa upam prej kot naslednje poletje.

***

»Nevarno nebo je pesem posvečena vsem ljudem tega sveta, ki nas opominja, da ni nič na tem svetu tako hudega, da ne bi v sebi našli ljubezni in moči, ki nam dasta krila, da poletimo. Kljub nevarnemu nebu, se ne bojte razpreti kril in poleteti svojim sanjam naproti!«

Odstavek iz promocijske predstavitve pesmi je lahko navdih za tretji epilog zgodbe, ki si ga, odvisno od razpoloženja, izbere vsak bralec sam ali bralka sama.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !