NE ME BASAT!

Eden od projektov, ki ga je navdihnila epidemija z vsemi svojimi razsežnostmi, je našitek. Droben kos izvezenega blaga, z enostavnim, a zgovornim kratkim napisom. Besedilo pa prebrisano, večpomensko in zato udarno, povedno.

NE ME BASAT!

Z dodatkom osnovne slovenske markacije – Knafelčeve markacije, ki bo prihodnje leto slavila 100-letnico, na sinje modri (snežni, nebni, vodni) podlagi.


E-oblika.

Ideja je zorela že dlje časa, pravzaprav nekaj let. Besedilo ni moje, saj ga v gorniških vrstah kot šaljiv izrek poznamo že desetletja. Uspešno se – na različne načine – prenaša iz generacije v generacijo. (Napis sem, med enim od vzponov v slovenskih gorah, na primer videl na konkretno zdelanem alpinističnem nahrbtniku, lastnoročno napisanega kar z alkoholnim flumastrom …)

Osnovno sporočilo, ki – kot navodilo za uporabo – sodi na vsak nahrbtnik/naritnik, je, da lažji nahrbtnik pomeni … vse. Čisto vse.

Hitrost. Varnost. Udobje. Svežino. Zanesljivost. Zajedljivost.

Vsa druga pomenska sporočila se rojeva sproti, v skladu z okoliščinami in priložnostmi.

Situacijsko.

Humorno.

Tudi v času epidemije.


Otipljiva oblika. (Fotografija: Borut Peršolja)

Čeprav je izdelek enostaven, da bolj ne bi mogel biti, pa je bil oblikovan z veščo roko. Izbira barv, tipografija in velikost črk, vse z razmislekom prilagojeno načinu izdelave, kar je na koncu povezano s ceno. Ustvarjalec ne želi biti imenovan, a mu gre večna slava. V Gabrovki je bilo maja 2020 izdelanih dvesto izvodov našitkov. Ta se na nahrbtnik najlažje pritrdi z lepilom za tekstil. Seveda so možne tudi druge, nekoliko bolj invazivne metode – s šivanjem, s toplotno obdelavo …

Prvi prejemniki so bili člani predsedstva PZS (=Pohodniška zveza Slovenije). Za darilo se seveda niso zahvalili … Približno polovico naklade našitkov sem doslej razdelil – med prijatelje in znance, naključne sopotnike na planinskih poteh, vrhovih, osebju v planinskih kočah … Doživel je tudi svojo televizijsko premiero.

Če kdo želi svoj našitek, mi lahko piše in mu ga bom poslal. Nepridobitno = brezplačno.

V domači legi. (Fotografija: Borut Peršolja)

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !