BREZMEJNA, DIVJA

V kratkem času sem si ogledal dva slovenska dokumentarna filma – Narava brez meja in Divja Slovenija. Dva naravoslovna, vsekakor tudi naravovarstvena, zame celo pustolovska filma.

***

Kratki dokumentarni film Narava brez meja je nastal v okviru projekta Nat2Care ob sodelovanju Triglavskega narodnega parka s Parco Naturale Prealpi Giulie (Naravnim parkom Julijsko predgorje). Film si lahko vsak dan ogledajo obiskovalci informacijsko izobraževalnega središča Triglavskega narodnega parka Dom Trenta, ki je od letošnjega poletja tudi Informacijsko središče čezmejne Ekoregije Julijske Alpe.

Film sva si prvič ogledala na Festivalu gorniškega filma (28. junija 2021) v Mestnem kinu v Domžalah ob predstavitvi knjige Pravljične poti brez meja Irene Cerar. Zatem pa še dvakrat: na slavnostni seji sveta Triglavskega narodnega parka (10. 9. 2021 v Centru Triglavskega narodnega parka Bohinj v Stari Fužini) in na TV Slovenija (14. 9. 2021 na prvem programu).


(Fotografiji: Borut Peršolja)

Trajanje: 15 min

Režiser: Rožle Bregar

Produkcija: Vizualist

Avtor glasbe in oblikovalec zvoka glasbe: Janez Dovč

Spremno besedilo: Janez Bizjak

Govorec: Pavle Ravnohrib

Dodatni posnetki: Matej Vranič, Matic Oblak, Janez Kotar, Nejc Slatner

***

Dokumentarni film Divja Slovenija predstavlja pestro živalstvo in rastlinstvo Slovenije. Osredotoča se na sesalce in ptice, nastopajo pa tudi nekatere zanimive vrste dvoživk, rib, žuželk in rastlin.

Film sva si pogledala na premieri z ekipo filma (28. 8. 2021), v kinu na prostem, v Arboretumu Volčji Potok, v produkciji Mestnega kina Domžalah.


(Fotografiji: Borut Peršolja)

Trajanje: 83 min

Režiser: Matej Vranič

Scenarij: Matej Vranič, Marjan Žiberna

Produkcija: Fotokom

Avtor glasbe: Leon Firšt

Spremno besedilo: Marjan Žiberna

Govorec: Jure Longyka

Dodatni posnetki: Matej Vranič, Miran Krapež, Jure Novak, Borut Furlan, Ciril Mlinar, Rožle Bregar in Arne Hodalič

***

Filma imata več skupnih značilnosti. V obeh, s preizkušeno, visoko kakovostno filmsko govorico, spregovori narava. Narava kot pokrajina, narava kot posamezno živo bitje, narava kot prepletena biotska raznovrstnost.

Gledalec filma pa ni narava – v celoti. Gledalci smo ljudje, človek. Človek je – kot v filmu Triglavskega narodnega parka pravi Janez Bizjak – le »del narave, nikakor pa ne njeno središče, absolutni gospodar. Ko je izgubljal prvobitni stik z naravo, je izgubljal stik s samim seboj. Naravne vrednote nimajo cene, ampak neskončno vrednost. Ali kot je zapisal Albert Einstein: kar je vredno, ne moreš šteti, kar pa lahko šteješ, ni vredno šteti.«

Iz spoštovanja do zapisanega zgolj še povabilo: oglejte si oba filma. Čimprej.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !