BRLOG VETRNI

V mrazu in vetru, ki sta ugašala življenja, je dobro poiskati zavetje. Ni nujno, da je to zavetje v topli domači sobi ali v javnozdravstveno OK odprti trgovini. Ne, lahko je tudi zunaj, v odprti pokrajini, ki ju napolnjujeta tudi mraz in veter. Prostor, ki ni v območju doma, lahko še naprej divja v svoji divjinskosti, lahko pa še naprej kliče v svoji neraziskanosti.

Kot pogosto v življenju je najboljša uhojena, preizkušena pot. Znanje, izkušnje, obvladovanje veščin, ustrezna oprema in dobro izbrani vmesni, pa tudi življenjski cilj, omogočijo kakovostno, pa tudi varnejše doživetje. Če pa je poleg še domačin, vešč svoje rojstne pokrajine, potem gre zagotovo za zhojo – hojo z zgodbo.

Skoraj štirinajst tisoč kraških jam (vsako leto se jim pridruži še približno sto novo odkritih), ena jama/brezno na 2,5 km2 površja, omogoča v takšnih vremenskih pogojih, upoštevajoč tudi epidemiološke ukrepe, pestro in nadvse zanimivo izbiro.

Kalska zijalka, odprta poševna jama, dolžine 145 metrov, globine 47 metrov, na vhodni višini 523 metrov, je ena od možnih izbir.

Vodilna misel pa srbski pregovor: “Ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvijer pokaže svoj trag.”

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !