GORE SO NJEGOV KISIK

(Objava ni sponzorirana.)

Bernadette McDonald, prevedel Gorazd Pipenbaher:
Umetnost svobode: življenje in plezalni vzponi Voyteka Kurtyke

Založba Didakta, d. o. o. 2020: 326 strani, ISBN: 978-961-261-553-6, cena: 29,90 €

Knjigo sem kupil.

Užitek branja nikoli ne more nadomestiti živega stika z goro. Intenzivnost občutkov se prilagaja izbrani turi, a vedno, tako pri večdnevnih vzponih kot pri nekaj urnem izletu, se pojavi zgostitev. Zgostitev, iz katere je moč črpati – veselje za tisti dan, navdih za večmesečni projekt ali preudarnost življenjskega obdobja.

Knjiga Umetnost svobode je takšna bralska zgostitev. O človeku, o gorah, o naravi, o preživetju, o državi, o odnosih, o razmislekih, o odzivanju. Polnost življenja vrhunskega alpinista, Voyteka Kurtyke, je odgovor na vsa pravprašanja o smislu, o naporu, o užitku, o tegobah, o pomirjenosti s samim seboj.

Odlično zapisana knjiga pogovorov, druženja, brskanja po doživetem in obveznega oddaljevanja je zanimiv in izpolnjen prikaz, kako ubesediti potek življenja. Kratke sekvence, ki se zlivajo v celoto gore, ki žari v polnosti preživetega.

Če koga, bi si Voyteka želel slišati v živo, tukaj in zdaj. Se morda celo pogovoriti z njim na gorniškem večeru …

***

»S svojo samozavestjo, ki je včasih mejila že na aroganco, je Voytek marsikoga spravil ob živce.« (87)

»Z leti je postal vse bolj oprezen do medijske pozornosti in občudovanja, kar je privedlo do zanj tipičnih, previdni odzivov na pozornost javnosti, obenem pa postalo vir pogostih razmišljanj o lastnih dejanjih in motivih zanje. »Če prodaš dušo za te reči in greš izven kroga prijateljev in ljudi, zaradi katerih je tvoje življenje lepo, vse skupaj izgubi pomen, lahko pa postane celo nevarno.«« (70)

»Na vprašanje, če je bilo plezanje zanimivo, je Voytek odgovoril: »Zanimivo je bilo zaznavanje razdalje do vrha in trmasto premagovanje lastnih slabosti, ko sem sredi nenehnega vzpenjanja občasno z velikim veseljem opazil, da sem močnejši od svojih slabosti.«« (111)

***

Kakšna naj bo gorniška knjiga?

Kronologija človekovih srečevanj z izostreno naravo? Opis posrečenih osvajalskih dejanj in nemogočih mukotrpnih strahov? Enostavnost dogajanja, ki je jasno samo akterju ali zapletenost herojstva, ki vzbuja domišljijo vseh in vsakogar?

»A najprej sta morala počakati na lepo vreme. Čakanje se je precej zavleklo in nazadnje sta v bazi preždela dvajset dni. Edina zabava so bili škrlatno-črni krokarji, ki so krožili po zraku in prosjačili za hrano. Voytek si je želel ohraniti dobre odnose z njimi in zahvaljujoč Švicarjem sta imela hrane na pretek. Zato jih je hranil.« (129)

»Na tem sedlu , visoko med vrhovoma Broad Peaka, je Voytek doživel eno najbolj nezemeljskih izkušenj v vsej alpinistični karieri. Prevzeli so ga popolna samozavest, zaupanje in občutek združenosti s prostorom in svetlobo. »Spomnim se, da sem bil kot v transu. Hodil sem sem ter tja in se nikakor nisem mogel spraviti v šotor. To je bila fantastična, edinstvena izkušnja. Bilo je nadvse spiritualno. Seveda so hribi vedno lepi, a to je bilo nekaj posebnega, drugačnega.« Intenzivno doživete izkušnje ni delil z Jurekom.« (158)

***

(Iztrgane) citate, ki ob branju najbolj odzvanjajo in ostajajo za nadaljnji razmislek, navadno zlagam po vsebini. Tako se (uredniško) prilegajo tistemu, kar želim v recenziji/odzivu sporočiti. Tokrat citate namenoma puščam v kronološki legi, prikazane od prve proti zadnji strani.

Zakaj?

Zato, ker zgodbina usedlina prikazuje izkušnje, ki si MORAJO slediti in ki PORAJAJO nove. Umetnost svobode je umetnost ne prehitevanja, ne zaostajanja, temveč stalnega, zložnega napredovanja v lastnem tempu. Z lastno premočrtnostjo, upanjem in dvomom. A navkljub tej izjemnosti posameznika je knjiga veliko bolj skupnostna, kot se zdi na prvi pogled.

»Tok njegovih misli ni bil le nor, bil je skoraj samomorilski. Predlagal je, da bi eden od trojice stopil na nevarno pobočje in sprožil plaz. Ta bi bil nadzorovan, plezalec, ki bi ga sprožil, pa bi bil varovan z druge strani grebena, ki naj bi bila varna pred plazovi. »Pomislil sem, da bi to lahko ponavljali v nedogled, raztežaj za raztežajem.« Jurek in Artur sta se strinjala, da bi morda šlo.« (186)

»Zdelo se je, da uživa v samoti in brezdelju. Lepo vreme, dobre razmere in lepo plezanje so bili seveda super, a takrat ni bilo časa za uživanje v miru in spokojnosti tihega samotnega večera v šotoru pod vznožjem čudovite gore. V dolgih tednih, ki jih je preživel v baznem taboru ob spremljavi dežja, ki je potrkaval po šotoru, snega, ki je od časa do časa komaj slišno zdrsel s strehe, in vetra, ki se je zaletaval v cerade, se je Voytek naučil ceniti drobne prebliske lepote, ki jih je skrival svet okrog njega.« (191)

»Zvečer sta ugotovila, da ima Voytek poškodovan komolec, zvit palec in odrgnjene členke. Najbolj pa jo je skupila njegova morala. »Moj ponos je bil povsem na psu,« je razmišljal mnoga leta pozneje. »Zdelo se mi je, da sem izgubil plezalsko nedolžnost. V resnih hribih nisem še nikdar padel. Tukaj pa se je to zgodilo dvakrat v enem dnevu.« V tej zastrašujoči steni skoraj dva kilometra nad dolino se je počutil popolnoma nebogljeno.« (223)

***

Zahtevajo izjemna dejanja enako, celo isto raven pri vsem, kar napolnjuje življenje izjemnega človeka? Rabi izjemno zakonsko partnerko? Izjemnega soplezalca? Izjemno glasbo, knjigo v baznem šotoru? Izjemen seks? Izjemno kanadsko pisateljico, da ubesedi izjemnost?

»Prvič v svojem plezalnem življenju sem jasno začutil, da se v meni nekaj spreminja. Neko obdobje mojega življenja je šlo h koncu. Spoznal sem, da o samem sebi ne bi spoznal nič novega, če bi še enkrat šel do konca.« (252)

»Nekateri spomini Voyteka navdajajo s ponosom; eden takšnih je vsekakor njegova brezmadežna varnostna statistika. Z izjemo nekaj potolčenih členkov in odrgnjenih prstov je kariero zaključil brez poškodb. … Odsotnost nesreč včasih pripisuje sreči ali pa idealistični ideji vzajemne ljubezni med njim in goro. A o je bolj analitično razpoložen, pride na dan resnica. Voytek je bil izjemno dovzeten na znake nevarnosti, najbrž bolj kot večina drugih.« (288)

»Kršenje pravil je za Voyteka v prvi vrsti ustvarjalna dejavnost. Z ustvarjalnostjo pa je obseden, in to na vseh področjih življenja. Tudi njegovo iskanje na prastaro vprašanje »Zakaj plezamo?« je pomenilo začetek intelektualnega popotovanja, ki ga je popeljalo v skrivnostne globine umetnosti in njenega pomena. Prvi zametki tega popotovanja so se pokazali v njegovem eseju Pot gore, toda to je bil šele začetek. Ob razmišljanju o povezavi med ustvarjalnostjo in njegovimi razlogi po slovarju iskal besede in fraze, s katerimi bi najbolje izrazil svoje misli. Če jih ni našel, si je ustvaril lasten jezik. Ena takšnih besed je bila krea, s katero je označeval osrednjo silo svojega življenja, vsega življenja.

Po temeljitem, večletnem premisleku je razvil koncept kree, ki vlada tako njemu samemu kot vsemu vesolju. Trdno verjame, da so vsi aspekti narave, družabnega življenja, ekonomije, umetnosti in celo politike manifestacija te energije. »pomladno prebujanje popkov na drevesih, krompirjevi poganjki, ki se stegujejo proti svetlobi. Krea zloži glasbeno frazo in krea splete zaporedje misli. Krea žene plezalce v gorske stene, podobno kot spodbudi Masaja, da se hrabro zoperstavi levom.«« (292–293)

***

Knjiga je obrtniško zrel izdelek. Lestvica je postavljena visoko, zagotovo nad območje legendarne VI. stopnje težavnosti (po UIAA). Prevod (odličen!), fotografija (izrazito dokumentarna!), prelom (neopazen!) bralcu ne kradejo pozornosti. Vse knjižne sestavine mu le ne vsiljivo omogočajo, da samo bere. Do konca in naprej.

»Dnevniki razkrivajo močna čustva, ki jih je doživljal v gorah: strah, razočaranje, prijateljstvo, zavist, veselje, celo jeza. Zdelo se je, da ga prebliski razdraženosti, ki se občasno pojavljajo v njegovih zapiskih, presenečajo in vznemirjajo.« (299)

Zato po prebranem ne ostaja vprašanje, kdo od slovenskih vrhunskih alpinistov je Voytek? Mislim, da ga poznam.

***

Knjiga, ki jo je treba kupiti in hraniti iz iskrenega spoštovanja do Voyteka Kurtyke.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !