AKTUALNA PROBLEMATIKA TNP (1)

Na 2. seji sveta Javnega zavoda Triglavskega narodnega parka (17. 12. 2020) je bila pod točko 5. Pobude in vprašanja obravnavana Informacija o delovanju čistilnih naprav pri planinskih kočah v TNP (PDF 148 KB).

Na seji sem predstavil naslednja stališča:
- V problematiki delovanja čistilnih naprav v planinskih kočah je opazen določen napredek, kar je razveseljivo.
- Vse planinske koče v Triglavskem narodnem parku morajo imeti kakovostno (v skladu s predpisi) delujočo čistilno napravo. Obstoječe čistilne naprave morajo čim prej doseči pričakovani učinek čiščenja.
- Univerzalne rešitve ni, vsaka čistilna naprava mora biti prilagojena posamezni planinski koči, zlasti glede izbire postopka čiščenja, načina gradnje naprave in kasnejšega obratovanja.
- Osnovno pravilo je enako kot za ravnanje z drugimi odpadki – količino odpadne vode je treba čimbolj zmanjšati in za dosego tega cilja je treba upoštevati vse razpoložljive možnosti.


Koča pri Triglavskih jezerih.

- Vprašanje oskrbe čistilne naprave s potrebno energijo je treba gledati v kontekstu celotnega energetskega koncepta objekta. Energetska oskrba čistilne naprave ne sme biti odvisna od energetske oskrbe objekta.
- Vrednost parametra KPK 200 mg/l (kemijska potreba po kisiku), kot merilo za organsko onesnaženje površinskih in odpadnih voda, je tudi v gorskih območjih ustrezna.
- Možni sistemski viri financiranja izgradnje nove čistilne naprave: lastna sredstva, podnebni sklad, turistična taksa, oprostitev plačila DDV (za planinske koče, ki niso dostopne po javni cesti (kot jo določa Zakon o cestah) ali z žičniško napravo).
- Planinska zveza Slovenije naj nemudoma organizira strokovno interesno mreženje planinskih društev, ki jih druži problematika čistilnih naprav. Sodelujoča planinska društva naj se z izjavo, sprejeto na najvišjem organu, zavežejo k javni objavi (najmanj enkrat letno) rezultatov vzorčenja in analiz na spletni strani planinske koče in planinskega društva.
- Spremeni naj se vloga gospodarjev planinskih koč. Tako gostinstvo kot redno vzdrževanje je treba v okviru društvenega dela racionalno profesionalizirati. Skrb za učinkovito delovanje čistilne naprave ni mogoče prepustiti oskrbniku planinske koče.
- Skrb za učinkovito delovanje, vzdrževanje in servisiranje čistilnih naprav je lahko prenesena, skupna naloga planinskih društev v okviru meddruštvenega odbora. V tem okviru je mogoče organizirati tudi skupne nabave za oskrbovanje planinskih koč.
- Po zgledu uspešne akcije Odnesimo smeti v dolino, naj Planinska zveza Slovenije, planinska društva in Triglavski narodni park pripravijo in izvedejo večletno (stalno) ozaveščevalno akcijo o pomenu čiste pitne vode, delovanju čistilnih naprav v planinskih kočah ter trajnostne rabe vodonosnikov. Vsi obiskovalci planinskih koč naj sodelujejo v skrbi za čisto vodo in s simboličnim zneskom (žeton 1 €), sodelujejo pri souporabi sanitarij v planinskih kočah.


Prizori, ki si jih ne želimo več videti. (Fotografiji: Stane Klemenc)

  • Share/Bookmark

En odgovor to “AKTUALNA PROBLEMATIKA TNP (1)”

  1. STANE KLEMENC komentira:

    Me veseli, da se stanje izboljšuje. Pri pogojih na začetku bi jaz dodal: čistilna naprava mora imeti zmogljivost primerno obisku koče….
    Verjetno na TJ ni tako…

    Hvala za poslano. Želim vam uspešno delo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !