PRAVICA DO NAVADNE GORE

V radijski oddaji Doživetja v naravi na radiu Ognjišče, ki jo neumorno pripravlja Blaž Lesnik, o pomenu gora z vidika naravne in kulturne dediščine.

Izhodišče za pogovor je bil kratki dokumentarni film Nejca Kavke Ogenj v Alpah – Prelaz pripoveduje.

Film poskuša osvetliti vlogo gora v slovenski narodni identiteti. Skozi ljudsko izročilo, zgodovinske pripovedi in perspektivo današnjih oči odkriva pomen naravne in kulturne dediščine gora, spremembe v gorski pokrajini ter izzive sedanjosti. Film je na 14. mednarodnem festivalu dokumentarnega in kratkega filma Jahorina Film Festival (BiH) dobil nagrado za najboljši okoljevarstveni film v regionalni kategoriji. Film je bil doslej predvajan v preglednem programu 23. Festivala slovenskega filma (Ljubljana), na 1. Carpathian Mountain International Film Festival (Ukrajina), naslednji teden pa potuje še na 11. Greenfest festival/mednarodni filmski festival zelene kulture (Beograd, Srbija).

***

Vršič – gre za velika vrata, vrata prehoda. Vrata pa so od nekdaj eden najmočnejših simbolov gorskih ljudstev.


(Fotografija: Borut Peršolja)

Vrata so del življenja: skoznje stopimo vanj in iz njega odidemo, prestopimo onkraj. Simbolika vrat izhaja iz njihove mejnosti, s sprejetjem in zavrnitvijo. Imeti vrata pomeni imeti dom, varnost, prostor pripadanja. Vrata vabijo, da jih prestopimo. Odprta vrata so priložnost, upanje, vabijo k prestopu; zaprta so zasebnost, občutek miru, lahko nesvoboda, razočaranje in utesnjenost.


(Fotografija: Borut Peršolja)

Vrata so ljudje od nekdaj imeli za svete prostore z božansko močjo. So simbol prehoda med svetovoma: med življenjem in smrtjo, med znanim in neznanim, svetlobo in temo. Stopiti skozi vrata – povezana so z modrostjo – pomeni spremeniti središče življenja. Z vrati se človek obrača navzven, za njimi iščemo varnost pred zunanjim nevarnim svetom. Vrata so tudi ozek prostor prehajanja med družbenimi skupinami: nami-drugimi, našimi-tujimi, revnimi-bogatimi.


Ogenj v Alpah se je leta 2018 odvijal v Dolini sedmerih jezer. (Fotografija: Borut Peršolja)

Vrata imajo varovalno nalogo, tako na fizični ravni s ključi in ključavnicami kot simbolno. V različnih kulturah jih povezujejo s pomembnejšimi življenjskimi mejniki, prehodi letnih časov in živinorejskim krogom. Te prehode spremljajo številna obredja: ob življenjskih mejnikih se, povezana s slovesom in sprejemom od doma, dogajajo prav na vratih.


Divjinska dediščina poti Planica-Pokljuka. (Fotografija: Borut Peršolja)

***

Na Blaževo povabilo sem sodeloval v oddaji (začetek najinega pogovora na 15 minuti 17 sekund):

http://avdio.ognjisce.si/share/don_2020_10_23_Pomen_naravne_in_kulturne_dediscine.mp3


(Fotografija: Borut Peršolja)

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !