GOZDODOL NA RECEPT

Héctor García, Francesc Miralles, prevod Nataša Müller:
Šinrin-joku: japonska gozdna kopel

Ljubljana 2020: Mladinska knjiga, 160 strani, ISBN: 978-961-01-5609-3, cena: 22,99 €

Knjigo sem od založbe Mladinska knjiga dobil brezplačno – kot recenzijski izvod.

Ko hodim, se redko, ali sploh nikoli ne sprašujem, zakaj mi je pri tem lepo. To me kvečjemu vpraša kdo, ki mu kdaj kasneje razlagam o tej hoji. Spraševanje o lepoti pride v ospredje tudi tedaj, ko skušam doživetje opisati drugim, na primer s prispevkom na blogu. Če bi lahko, bi ta občutja posredoval drugim v celoti in brez besed. A velikokrat se zgodi, da tudi video ni dovolj verodostojen. Pomembna je izkušnja, pomemben je čas, pomembno je razpoloženje: takrat, tam, sam ali še s kom.

Ob hoji v naravi, pri vzponih v gore, na gozdnih sprehodih, se zlahka scela predajam doživetju. Opazujem, si razlagam, se prevprašujem, videno/slišano prepuščam za nadaljnjo dopolnilno izkušnjo. Včasih samo občudujem, včasih pa (žal) niti ne opazim, kar se mi morda celo ponuja. A ne glede na to je ob vrnitvi rezultat podoben. Podoben čemu? Uživanju življenja!

Zato je bilo zame veliko presenečenje, kako je v času koronavirusa, hoja in z njo povezano gibanje v naravi, postala osovražena. Zdelo se mi je nemogoče, kako (odločevalci, sokarantenaši) ne vidijo, da je hoja, tudi v novih okoliščinah, zdravilna sama po sebi … Saj je vendar že dolgo jasno (in znanstveno dokazano …), da nam obkroženost z naravo zelo koristi!

Spet in spet je bilo treba opozarjati na vse pozitivne učinke in odgovarjati na preprosto vprašanje: zakaj?

Knjiga Šinrin-joku: japonska gozdna kopel je zato prišla kot naročena. Na dlani je ponujala odgovore japonskih znanstvenikov, do katerih so ti začeli prihajati s sistematičnim raziskovanjem sredi 80-ih let prejšnjega stoletja. V gozdu so na novo odkrili fitoncide, hlapljive organske spojine (naravne strupe), ki v optimalnem odmerku rastline ščitijo pred gnitjem, plesnimi in bakterijami. (Njihov obstoj in funkcijo je sicer že leta 1928 znanstveno dokazal profesor na Univerzi v Leningradu V. P. Tokin.) Sprehod po gozdu in vdihovanje svežega gozdnega zraka, bogatega s fitoncidi, dokazano znižuje količino stresnih hormonov, srčni utrip in posledično krvni tlak. Takšna souporaba gozdnega življenja naj bi bila tudi odlična preventiva proti rakavim obolenjem.

Na podlagi znanstvenih ugotovitev koristnosti fitoncidov, je zato japonsko ministrstvo za gozdove že pred tremi desetletji oblikovalo vsedržavni program za spodbujanje javnega zdravja, njegovo izhodišče pa je bilo, da gozd koristi človeku. V tem programu so prvič uporabili izraz šinrin-joku (šinrin = gozd, joku = kopati se) oz. gozdna kopel.

»Zato se enkrat tedensko okopajte v zelenem, živite s čuječnostjo, objemite drevo, prisluhnite ptičjemu petju, hodite brez cilja, ustavite se in zadihajte, napišite haiku, navdihujte se z vabi-sabijem, popijte skodelico čaja, začutite enost z naravo.«

Pet korakov šinrin-jokuja:
1. Popolnoma se predamo doživetju tukaj in zdaj.

2. V mislih imamo pot, vendar se prepustimo improvizaciji.

3. Dihamo počasi in globoko.

4. Pustimo, da nam misli odplavajo kot oblaki.

5. Počutimo se del celote.

Enkrat tedensko!

Marsikatera tegoba, ki pesti mestnega človeka, izvira iz tega, da nismo več povezani z naravo. Pregovorna ljubezen Slovencev do narave valovi od odtujenosti od narave do na novo odkritega drevesa spoznanja, ki ga je vredno obiskovati spet in spet! Za tem seveda lahko utrjena filozofija (če ne že kar idologija …), lahko pa je čuječnost na svežem zraku enostavna potreba kot sta to izdih/vdih.

Ikigaj, ičigo-ičiej in šinrin-joku.

Življenje stoletnikov, doživljanje nepozabnih trenutkov in gozdna kopel so japonske umetnosti uživanja v življenju.

To je lahko tudi nekaj, kar popolnoma pripada nam, ki živimo v Sloveniji.

Pojdimo v naravo, kajti tam je življenje.

  • Share/Bookmark

En odgovor to “GOZDODOL NA RECEPT”

  1. [...] in ekološke ima sleherni gozd tudi socialno funkcijo. Predstavlja prostor miru, športa, zdravja, gozd omogoča številne izobraževalne [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !