GORNIŠKO IZODROMIRANJE

Po nekaj letih tihega tovarištva me je urednica oddaj Otroškega in mladinskega programa Televizije Slovenija Meta Ornik ponovno povabila k sodelovanju. Tokrat v oddaji Izodrom, posebni oddaji v živo na prvem programu nacionalne televizije, namenjeni otrokom in mladostnikom, v obdobju ukrepov ob razglasitvi epidemije koronavirusa. Voditelja oddaje sta (bila) Nik Škrlec in Nika Rozman.


Izodrom na licu mesta. (Fotografija: Borut Peršolja)


Smeh kot odlična priprava na izlet. (Fotografija: Mateja Peršolja)

Kot vedno mi je Meta dala dober izziv. Odgovoril sem ji: »Potrudil se bom, da bo zanimivo, poučno in zabavno (ne nujno v tem vrstnem redu)!« Naslednji dan sem ji – potem ko sem v službi pridobil soglasje za javni nastop – v razmislek poslal naslednje iztočnice:

- Tokrat bi – za spremembo – otroci peljali na izlet starše in ne obratno!

- Izbrali bi si izlet (cilj, pot), na katerem so doslej najbolj uživali in ga torej vsaj malo že poznajo.

- Staršem bi pripravili nahrbtnike in ne naritnike. (Pokažemo in povemo osnovno gorniško opremo.)

- Pred izletom pokličejo dedka, teto, prijatelje, ki so tam že bili in skupaj »obnovijo« (=se pripravijo), kaj jih čaka.

- Na spletu poiščejo opis poti, pogledajo fotografije in si vtisnejo v spomin pomembne informacije (izhodišče, križišča, dolžina poti …).


Gorniška nazornost. (Fotografija: Mateja Peršolja)

- Razmislijo, koga lahko še vzamejo s seboj – prijatelji, sosedje, sošolci in organizirajo odhod. Poskrbijo za dobro zgodbo, motivacijo na poti (ne pozabiti na ljubezen!).

- Na izhodišču poiščejo markacijo. To je znak za prepovedan promet! (Ko razmislimo, ali smo na izlet dobro pripravljeni, imamo ustrezno opremo, tovariši, ki gredo z nami imajo kondicijo in voljo, potem je markacija naša zvesta spremljevalka. Preverimo še vremensko napoved in gremo!)

- Izlet vodijo oni sami! Hodijo spredaj (kar si že od nekdaj želijo!) in »komandirajo«. Juhej! (Pri hoji hodimo v varnostni razdalji = razdalja, ki omogoča pregled nad potjo in ohranjanje lastnega tempa znotraj skupine.)


Nika Rozman in Nik Škrlec. (Fotografija: zaslonska slika, Borut Peršolja)

- Staršem ni treba kuhati kosila: za malico je poskrbljeno, ob vrnitvi v dolini se ustavimo v planinski koči in pojemo. (Razdeliti čokolado = železna rezerva; razvijati in utrjevati tovarištvo!)

- S seboj vzamemo priročnik za raziskovanje cvetja, vrečko za smeti (te odnesemo v dolino!), fotoaparat in dnevnik Mladega planinca. Doma podoživimo izlet.

***

Vse ostalo je TV zgodovina!

In to dobesedno:
- epidemije bo konec jutri, v nedeljo, 31. maja,
- petkova 49. oddaja je bila hkrati zadnja v desetih tednih izrednih razmer,
- šolarje je informirala, izobraževala in razvedrovala številna, predana in izjemno kakovostna ekipa nacionalke ob pomoči gostov, zunanjih sodelavk in sodelavcev,
- po podatkih raziskave o gledanosti je vsaj eno minuto katerekoli izmed oddaj, v živo, v ponovitvi ali na zahtevo, videlo preko 900 tisoč različnih gledalcev, med njimi skoraj 100.000 otrok med 4. in 14. letom starosti.


Borut Peršolja. (Fotografija: zaslonska slika, Borut Peršolja)


Navduševalci za hojo, plezanje … (Fotografija: Mateja Peršolja)


Nika in Nik z našitkoma Ne me basat! (Fotografija: zaslonska slika, Borut Peršolja)

***

- Seznam osebne gorniške opreme

- Snemanje v Kamniški Bistrici leta 2013

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !