SPOMINI NA POLETJE (3)

GORNIŠKI TABOR OTROK NA MALI PLANINI

Domžalski dom na Mali Planini, 1534 m, Kamniško-Savinjske Alpe

Konec junija 2019

Udeleženci: skupaj 18: 13 otrok in 5 člani vodstva (Klara Mestek, Aleš Belšak, Kaja Peršolja, Mateja Peršolja in Borut Peršolja)

***

tretji dan
Domžalski dom na Mali planini (1534 m)– Velika planina (1550 m, Preskarjev stan, kapela Marije Snežne 1560 m)–Pečice–Tiha dolina– Dovja griča (1534 m)–jama v Dovji griči–Dovji grobi (1510 m)– Mala vlačica (1475)–Mala griča (1536 m)–Domžalski dom na Mali planini

Iz Domžalskega doma na Mali planini smo se po že znani poti povzpeli do Velike planine. Ustavili smo se v Preskarjevem stanu in pri kapelici Marije Snežne. Od tam smo odšli do Pečic, kje smo plezali in izdelovali vozle. Prva skupina se je navezana na vrv in z zavezanimi očmi spustila v dno Tihe doline. Druga skupina se je navezana in z zavezanimi očmi v ključih in strumni koloni vzpeli do Dovje griče, kjer smo imeli malico in počitek. Poiskali smo vhod v jamo v Dovji griči in jo raziskali. Nadaljevali smo po kolovozu do Dovjih grobov in do kolovoza, ki povezuje Dovjo raven in Veliko planino (pripoved o divji jagi in divjih možeh). Povzpeli smo se do Male vlačice in na Malo gričo. Spotoma smo opazovali mravljišča in viharnike (zastavne krošnje dreves). Improviziran prehod čez ograjo med Malo in Veliko planino. Domžalski dom smo dosegli iz smeri Strnovahke, v njeni bližini smo opravili skupno analizo.

Gorniška šola:
Gibanje v gorah (hoja po strmih travah, hoja v ključih – vzpon in spust), Razvedanje (delo z zemljevidom, razgled, naravni znaki – vetrne krošnje dreves, mravljišča), Geografija gorskega sveta (kamnine, kraško površje, nastanek kali, tromeja planin in deželna meja, zemljepisna imena).

Po robu – pastirjem prepovedanega – območja nas je spremljala pripovedka o divjih (dovjih) možeh in divji jagi. Vztrajnost, dobra tehnika gibanja in veselo razpoloženje sta zaznamovala dan.

četrti dan
Domžalski dom na Mali planini (1534 m)– izvir Curla (1450 m)–Mala Planina (1500 m)–Domžalski dom na Mali planini

Iz Domžalskega doma na Mali planini smo se v smeri juga spustili po kolovozu mimo Lukove želve in naprej do izvira Curla. Gre za enega najvišjih izvirov v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki je zajet v betonski rezervoar in suši služi za oskrbo Male planine z vodo. Od tam smo nadaljevali po ravnem proti robu Male planine do pomnika sestreljenemu ameriškemu bombniku. Od tam do pastirske bajte (pripoved o delovnem dnevu pastirice) in nazaj do vrat. Pod Jarškim domom po oskrbnem kolovozu v smeri Ušivca in nazaj do Domžalskega doma.

Gorniška šola:
Gibanje v gorah (hoja navzdol, po ravnem in travnatem svetu), Razvedanje (iskanje objektov, spoznavanje plastnic, pomanjkljivosti zemljevida – generalizacija), Osebna oprema, Vremenoslovje (oblaki, temperatura), Geografija gorskega sveta (zniževanje površja, lega naselja, opis planin).

Hoja je večinoma potekala po poteh in kolovozih in nikomur od udeležencev ni delala težav.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !