SPOMINI NA POLETJE (2)

GORNIŠKI TABOR OTROK NA MALI PLANINI

Domžalski dom na Mali Planini, 1534 m, Kamniško-Savinjske Alpe

Konec junija 2019

Udeleženci: skupaj 18: 13 otrok in 5 člani vodstva (Klara Mestek, Aleš Belšak, Kaja Peršolja, Mateja Peršolja in Borut Peršolja)

***

Prvi dan
Jelšev Konfin (1250 m)–otroška planinska pot–Gojška planina–Mala planina–Domžalski dom na Mali planini (1534 m). Vzpon v spremstvu staršev do Domžalskega doma, zvečer vzpon na Poljanski rob (1569 m).

Drugi dan
Domžalski dom na Mali planini (1534 m)– Poljane–Vovkova jama–Velika planina (1550 m)–Za plečem–Gradišče (1668 m)–Počitniški zaselek Za Gradiščem–Vetrnice (1600 m)–Velika planina (1550 m)–Domžalski dom na Mali planini

Iz Domžalskega doma na Mali planini smo se spustili do ograje med Malo in Veliko planino in se za kratek čas priključili planinski poti št. 51. Povzpeli smo se do grebenskega roba nad Poljanami in se mimo Vovkove jame povzpeli na pobočje nad Velikim Stanom. Od tod smo sledili planinski poti vse do vrha Gradišča. Na najvišji vrh (od leta 2006 stoji na njem razgledna roža) smo splezali. Na Njivicah smo imeli počitek in malico. Po oskrbovalnem kolovozu smo se spustili do počitniškega naselja oziroma do razcepa pod Petrovo bajto in se spustili do vhoda v Vetrnice. Ogled udornic (razlaga nastanka, mehanskega preperevanja, rastnih in temperaturnih značilnosti). Domov smo se vrnili po kolovozu z Zelenega roba do vodnjaka, od tam pa po južnem obodu kotanje, v kateri leži naselje Velika Planina, mimo Vovkove jame in po poti pod grebenom Poljanskega roba do Domžalskega doma.

Gorniška šola:
Gibanje v gorah (hoja v ključih – vzpon in spust, plezanje – pravilo treh opornih točk, hoja v skupini, hoja po plastnici), Razvedanje (delo z zemljevidom, iskanje trigonometra, razgled, določanje višine, Geografija gorskega sveta (oblike površja, udornica – mehansko preperevanje, izrazje, mrazišče – obrnjeno rastje), Varstvo gorske narave (turistično omrežje, množičen obisk, naravne znamenitosti).

Razgibana hoja je vključevala kolovoze in poti, hodili smo po ravnem ali rahlo nagnjenem površju pa vse do strmih pašnih in smuških površin. V majhnem odmerku smo okusili slast plezanja, v veliko večjem pa razno-razne načine hoje. Udeleženci so svojo gorniško nalogo izpeljali v dobrem slogu.

(Se nadaljuje …)

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !