ŠE ENKRAT POČAKAJTE, OBLAKI

Milan Romih:
Skozi trave oblakov

Slovenska Bistrica 2019: Climber Milan Romih s. p., 292 strani, ISBN: 978-961-290-539-2, cena: 25 €

Knjigo sem kupil.

Seveda na neki način vsi pišemo o nas samih. Pišemo o tem, o čemer razmišljamo, o tem, kar čutimo, kar izkušamo, počnemo v službenem in prostočasnem življenju, kar doživljamo. Vse to najde pot tudi v knjige (še bolj pa na priročna družbena omrežja, a te vsebine so pogosto nedomišljene/prehitre). Zato je eno bolj dolgočasnih, a zdi se, da novinarsko nujnih vprašanj tisto, ki sprašuje, »koliko je v vašem romanu avtobiografskih prvin in kaj je plod vaše domišljije?«. Avtorji se ob tem neredko branijo, zavračajo kakršnekoli namige na avtobiografsko v njihovih zgodbah, ali preprosto vklopijo svinčnik (s kamero usmerjeno v življenje) in se razgalijo do ravni sodnega preganjanja.

Mislim pa, da tega res ni treba vedno in povsod lekarniško določati (beri: predalčkati). Kakšen užitek se je prepustiti toku, slediti edinemu stilu, ki ga ima avtor, in ki je tudi edini način, kako piše. Tokrat ne bom zgrešil, če rečem, da zgodba prihaja iz spomina. Spomina na Slavka Svetičiča in Damjana Vidmarja. Roman Skozi trave oblakov je pripoved o gorah, prijateljstvu in ljubezni.

Milan Romih, rojen leta 1960, alpinist in gorski vodnik iz Slovenske Bistrice, je svoj literarni prvenec Takrat me počakaj, sonce objavil konec leta 1991. Doslej se je povzpel na štiriintrideset vrhov, višjih od šest tisoč metrov in stal na treh osemtisočakih (Lhotse, Čo Oju in Šiša Pangma). Preživlja se z višinskimi deli in gorskim vodništvom.

»Gore so močnejše od življenja, močnejše od smrti, od vsega. Kogar začarajo in se ga polastijo, ne more več svobodno dihati, čeprav so prav gore zanj največja svoboda, melodija, smisel, zamaknjenost, poezija in tudi paradoks«.

»Ljubezen do gora se prepleta z ljubeznijo do prijateljev in dekleta«.

Ljubezen je največji dar. Bi lahko bil ta dar resničen kot je nedvomno silovito srečanje dveh, ki prihajata iz popolnoma različnih svetov, in vsemu navkljub razvijeta tako močno čustvo, kot je ljubezen? Dar, zaznamovan s prvo ljubeznijo in izkušnjo telesnosti, ne meneč se za drugačnost družbenega okolja, ki zaljubljeno sega do neba. A k čisti ljubezni se pripne on, z vso svojo bitjo, ki ji ne more ubežati: njegove alpinistične ideje ga vsakič znova vodijo stran od nje, v steno, k samemu sebi. Kakšen dar je lahko ta razpoka za žensko, ki je scela s fantom, s katerim se ljubita? Dar s figo v žepu, saj je sestavni del daru razpoka, ki njenega moškega vedno znova in znova žene v neznano.

Ljubezen je prav zato enkratna, vedno tudi nepredvidljiva.

Miha, Jaka in Luka so prijatelji. Plezalci, ki se jim ob študiju, stenah in vrhovih pridružijo Pita in punce, tvorke sledi ob boku verzov Rilkeja, Borgesa in Rimbauda. Ob branju vstajajo zgodbe, ki smo jih nekje že slišali, prikradejo se atomi ljudi, ki smo jih kdaj morda celo srečali in poznali. V črkah oživijo, pregneteni v globinah prvoosebnega pripovedovalca, osemdeseta in devetdeseta, neulovljivi čas, okolje in odnosi, ki živijo samo še nekje, tam.

»Pita, predavanja, Pita, treningi, Pita, plezarija v hribih in vmes v Ljubljani ali Mojstrani, žuri s Pito, sprehodi s Pito, večeri s Pito, noči s Pito, jutra s Pito, velikokrat pa je bil ta čas samo Pita in Pita in Pita« … (55)

Drobci, zbrani v drugem in tretjem delu, govorijo o vtisih, občutkih, ki so naredili, spremljali avtorja in mu niso dali miru, dokler ga niso zapustili. Moral je povedati mnenje, moral je izraziti svoj prav, moral je povedati, da je to za njim. Povedati svoje stališče, ga izraziti ob lastnem znanju, izkušnjah in odnosu z ljudmi, je redka dobrina.

»Zapletene, neresnično podane usode, že skoraj otipljive, pa vendar se vsaka nevidno izide. Lepo je. Pogrezam se v to lepoto. Diham jo, srkam in delim s prijatelji.« (zadnji del ščitnega ovitka)

Zato ni gršega od lepe smrti.

  • Share/Bookmark

En odgovor to “ŠE ENKRAT POČAKAJTE, OBLAKI”

  1. [...] Milan Romih: Skozi trave oblakov [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !