GORE IN LITERATURA – GORSKI ETER IN BESEDA

Pred dvema tednoma sem po e-pošti dobil vabilo Igorja Likarja, da Društvo slovenskih pisateljev, v okviru 34. Slovenskega knjižnega sejma v Cankarjevem domu, vabi na tematski dogodek z naslovom Gore in literatura – gorski eter in beseda. Dogodek sem si zabeležil v koledar, se na kratko odzval z odgovorom Igorju in sledilo je minevanje delovnih dni.

V petek, 23. novembra sem se nekaj pred 13. uro znašel pred Pisateljskem odrom Društva slovenskih pisateljev, kjer je že vse vrvelo od priprav na prenos v živo za 3. program RA SLO – program ARS. Vabilo je govorilo o predstavitvi bogate in raznovrstne literarne motivike v zvezi z doživljanjem in opisovanjem gorskega sveta. Sedela sva z Rudijem Zamanom, v bližini je bil Den Cedilnik, prišli so še nekateri gorniški znanci in vzdušje je bilo prijetno, skoraj spokojno.


Poslušalstvo na prizorišču Pisateljskega odra. (Fotografija: Ivan Merljak)

Z gosti, Dušico Kunaver (pisateljico in pripovednico), dr. Matjažem Kmeclom (akademikom, pisateljem, slavistom in gornikom), dr. Igorjem Škamperletom (pisateljem, alpinistom, sociologom kulture in komparativistom), mag. Matejem Venierom ( književnim prevajalcem in urednikom radijskih programov) ter Željkom Kozincem (novinarjem, pisateljem, scenaristom filma o Kugyu ter avtorjem številnih vodnikov) je mag. Igor Likar (predsednik Komisije za naravno in kulturno dediščino Društva slovenskih pisateljev, vodja projekta Slovenska pisateljska pot, režiser Prvak, dramaturg, ekspert ARS ACUSTICA) smelo zastavil razmišljanja o to(z)vrstni motiviki in o odnosu do gorske narave v ljudski pripovedi, literaturi, filozofiji in etiki ter v alpinističnih zapisih in v medijih.

Začetek je bil veličasten. Tišina, napolnjena s sejemskim vrvežem, je spolzela v naročje odlomkov iz besedil od ljudskih povedi o gorah, s poezijo, do izjemnih gorniških ubesedovanj dr. Juliusa Kugyja, Marjana Lipovška, dr. Franceta Avčina, Nejca Zaplotnika, Tineta Miheliča … Zvoki, občutja, spomini … vse se je prepletalo in stopnjevalo. V tenkočutnem oblikovanju vzdušja gora so z besedo in glasom sodelovali Igor Velše, Eva Longyka Marušič ter Brane Grubar (izjemni interpreti besedila) in vokalno-instrumentalna skupina 34 ZDAJ z uglasbitvami besedil o gorah Ferija Lainščka.


Pet ustvarjalcev v družbi štirih poustvarjalcev. (Fotografija: Ivan Merljak)

Vmes pa seveda pogovor, oprimki in stopi naveze Likar–gostje, ki se je vzpenjala, ki je počivala, ki je oprezala za novimi cilji, ki je kopala po spominu in krikih neosvojljivega. Gostje so bili zanimivi, gorniško gostobesedni, Igor vodniško priganjalen, a spravljivo odločen in čas je mineval v tempu spusta, čeprav smo se korak za korakom hodilno vzpenjali, plezaje zbliževali in zadihano molčali.

Pojdite:

https://ars.rtvslo.si/2018/11/gore-in-literatura-gorski-eter-in-beseda/

Odmerjen čas je poniknil v razsežnosti gore, zato je Igor Škamperle zgolj s svojo navzočnostjo potrjeval nujnost, biti tam, biti z gorami. Kot bi odprl oči, pa je sledilo tudi Igorjevo opravičilo, v katerem je povedal, kdo vse je še bil tam, pa ga nismo slišali. In med temi je omenil tudi mene. Presenečenje, celo osuplost, je bila popolna.


Glasovi gora. (Fotografija: Ivan Merljak)

***

(Delček iz Igorjevega scenarija, objavljeno z njegovim dovoljenjem. Gre za odlomek iz črtice Tako blizu, a tako daleč, ki je bila objavljena v Mohorjevem koledarju.)

BORUT PERŠOLJA – TAKO BLIZU- A TAKO DALEČ – traja 5.40

15 – GLASBA DARJA – JINGLE – ZA UVOD v BLOK- traja o.27 – vstop IGOR po 10 s

IGOR: In naj predstavimo še en čudovit in iskriv literarni zapis. 0.5

CV – EVA: Mag. Borut Peršolja, geograf, vodnik Planinske zveze Slovenije in inštruktor planinske vzgoje. Urednik spletnih strani RAZGLEDI. V okviru PD Domžale vodi gorniške večere z gosti. Nekje je o sebi zapisal: »hodim, pomagam, pišem, zardevam. In to drži še vedno. Z objavami pa se želim prepričati, da nisem sam. Sem gospodar neizgovorjene besede, medtem ko je zapisana beseda moj gospodar« 0.30

16 – GASBA DARJA – PERŠOLJA za v podlago besedila – berejo vsi – vstop Igorja po 10s

ODLOMEK I – 3.15 z glasbo

IGOR: TAKO BLIZU- A TAKO DALEČ

GRUBAR: MED VZNOŽJEM IN VRHUNCEM

IGOR: Ves dan traja razgledni spopad med vznožjem in vrhuncem. Vonji ruševja, odkrhanih skal in umazanega snega so zgovorne priče, barve gorostasne simetrije, ki se začenja tam, kjer se korak prvič naporno spozna z dokončno težo nahrbtnika. Ko se dvigne oblak, nasprotnika iščeta svetlobno okno do neba. In vsa tišina gozdne meje ostane sezidana samo še iz hlapov v naglici ohlajenega zraka. Značaj gora je spremenljivost – v dnevu in tisočletjih. 0.38

GRUBAR: Poldan življenja. Dosegli smo rob. Senca je prešla čez otipljivo mejo sonca, ki se nežno, a odločno grabi za greben. Pogledu prepuščam, da lenobno tava po daljavi, drsi čez obrise gora in polzi po posameznih kamnih in obrisih viharnikov, se širi in objema ves ta čudoviti svet. Rahel severozahodnik piha od Vrha, oblaki so še varno spravljeni v predal varnosti in letalo, ki brez vidne sledi reže redek zrak, v nekaj sekundah preleti odprto modrino neba. Spet je tišina. Tišina intenzivnega dialoga s samim seboj. »Je to res divjina? So ti hribi kaj manj vredni, če so jih s svojim vzponom poustvarili naši predhodniki v sporu z naravo?« modrujem sam zase. V Matejinih očeh preberem stisko iskanja ustreznega oprimka, in ko po nekaj poskusih premaga težnost, se zasmeji: 1.00

EVA (z rahlim smehom): »Divjina je stanje srca in viharjev, ki rovarijo po naši dolinski duši.« Tako blizu nam je, kot smo mi daleč od nje. V vsakem od nas se odpirajo Dolina iskanja, Dolina ljubezni, Dolina spoznanja, Dolina odmika, Dolina enosti, Dolina osuplosti in Dolina smrti. » 0.23

***

Pri izvedbi neposrednega prenosa je sodelovala glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina ter tonska ekipa Produkcije Radija Slovenija pod vodstvom Matjaža Mikliča.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !