Z ZAKRIVLJENO PALICO V ROKI

Saj poznate tisto uglasbeno slovensko narodno vižo na besedilo iz pesmi Veseli pastir, ki jo je napisal Simon Gregorčič?

»Zakrivljeno palico v roki,
za trakom pa šopek cvetic,
ko kralj po planini visoki
pohajam za tropom ovčic.«

Če je bila še nedavno zakrivljena le tista (smučarska) palica, ki je srečno prestala padec ali tista, ki jo je po svojem navdihu oblikovala drevesna narava, temu zdaj ni več tako.


V akciji. (Fotografija: Luka Peršolja)

***

Začelo se je aprila letos s telefonskim klicem Emila Janca (Trico d.o.o.) iz Sebenj pri Tržiču. Povedal mi je, da izdeluje palice Natural Walk za hojo v hribe in ga zanima, če bi jih lahko preizkusil. Dobila sva se v Domžalah, razložil mi je njihov koncept delovanja, podrobno razložil tudi nastanek palic Natural Walk, gradiva, iz katerih so izdelana in mi izročil lično oblikovano kartonasto škatlo. V njej so bile palice Natural Walk, ki sem jih hitro in enostavno sestavil po priloženih in nazornih navodilih.

Najbolj opazna značilnost palic Natural Walk je njihova zakrivljenost. Krivina naj bi omogočila čim bolj naravno gibanje rok, brez nevidnega, a menda stalnega izogibanja lastnemu telesu (priznam, da tega pri običajnih palicah doslej nisem opazil).


Lična embalaža z zanimivo vsebino. (Fotografija: Borut Peršolja)


Palice Natural Walk: angleško ime za slovensko znanje. (Fotografija: Borut Peršolja)

Druga izstopajoča poteza je lesen T ročaj, ki izkorišča moč palca. Ročaj je iz lesa jêsena, ki po besedah proizvajalca »človeka navdaja s harmonijo in vsesplošnim dobrim počutjem«.

Tehnične značilnosti palic Natural Walk:
- gradivo: aluminij
- teža: 295 g
- dolžina: 145 cm; sestavljena: 98 cm; razstavljena: 79 cm
- število delov: 3
- zapiralo: sistem S-lock, ki omogoča enostavno in hitro nastavljanje dolžine palice.
- konica: kratka konica + karbidna trdina + krpljica (premer 40 mm) + gumijasta podloga za trde površine.


Počitek. (Fotografija: Borut Peršolja)

Palice Natural Walk sem preizkusil večkrat, opazovalno pa šestkrat, v treh letnih časih, podnevi in ponoči, v poletni vročini in hladnem dežju. Površje, kjer sem izvajal hojo in plezanje, je segalo od Istre, Posavskega hribovja, Velike planine, Karavank do Grintovcev.


Razredčenost razgleda na Veliki planini. (Fotografija: Borut Peršolja)


Barvita jesen v Karavankah. (Fotografija: Borut Peršolja)

Opažanja, ki sem jih zaznal vsaj na treh celodnevnih preizkusih (vodil sem dnevnik uporabe):

- Palice Natural Walk so takoj opažene. S svojo obliko vzbudijo pozitivno zanimanje ljudi. Moteče pa je angleško poimenovanje palic.
- Za mojo telesno višino jih pri hoji skoraj ni bilo treba podaljševati; zgoraj in spodaj sem imel ves čas nastavljeno dolžino pri oznaki 1. Tudi pri sestopu sem palice Natural Walk podaljševal zelo redko.
- Nasploh je morda (zložena) dolžina slabša stran palic Natural Walk. Zložljivost, zlasti na stenskih poteh, nekako ne pride do izraza.
- T oprijem se mi je zdel izjemno uporaben in nevede je roka ves čas (po ravnem, ob vzponu in sestopu) segala po njem. Večkrat ko sem palice uporabil, bolj sem uporabljal T oprijem. (Sprva me je v pregibu desnega palca žulilo, a sem z nekaj pomoči brusnega papirja ujel ustrezen lasten prijem.)
-Prijetno me je presenetilo spoznanje, da je T oprijem prišel do izraza v temi, kjer dlani niso slepo iskale navidezne opore, kot se mi to dogaja pri klasičnem oprijemu.


Leseni T oprijem. (Fotografija: Borut Peršolja)


Podplat palice. (Fotografija: Borut Peršolja)

- Sprva je bil občutek, zaradi ukrivljenosti in pričakovanja nezadostne trdnosti opore, zlasti pri sestopu, previden in nezaupljiv. S pogostejšo, redno uporabo palic Natural Walk je ta občutek izginil, res pa je, da z obremenitvijo – na primer v vesi telesa – nikoli nisem šel do konca ali čez. Po večjem upogibu so se palice Natural Walk vrnile v prvotno obliko in kolikor lahko opazim, imate obe palici še vedno enako (začetno?) krivino.
- Zapiralni sistem za prilagajanje dolžine palic Natural Walk je bil ves čas učinkovit, palice so se mi nenadejano zložile zgolj enkrat, v posebni situaciji ob sestopu, pri čemer so se tudi takrat zložile počasi in ne sunkovito, zaradi česar nisem niti za hip izgubil ravnotežja.
- Na splošno je uporaba palic Natural Walk prijetna, se mi je pa ob hitrejšem sestopu nekajkrat zgodilo, da so se tresljaji, ob dotiku palice s trdo, kamnito podlago, prenesli v levi komolec kot nekakšno neprijetno gomazenje.
- Kadar sem se palic Natural Walk naveličal, sem jih zložil in jih nesel pritrjene na nahrbtniku. V svetli širini območja poti se – v nasprotju z mojimi pričakovanji – niso zatikale nikamor.
- Pri vzdrževanju palic Natural Walk sem se držal navodil proizvajalca (PDF 1,8 MB), ki priporoča, da po uporabi sprostimo spojne mehanizme, mokre palice pa razstavimo, obrišimo s suho krpo in jih razstavljene pustimo čez noč, da se na zraku osušijo. Palice Natural Walk so po večkratni uporabi seveda spraskane, vendar so navzven še vedno videti dobro ohranjene, predvsem pa ohranjajo visoko raven funkcionalnosti.
- Misel ob prihajajočih praznikih: mogoče so palice lahko unikatno darilo …


Življenjsko vodilo, s palicami ali brez njih. (Fotografija: Borut Peršolja)

***

Izlet je lahko lep. Pohod je lahko doživet. Tura je lahko izpolnjena. Tura je tura tudi, če je nimam za turo. Izlet/pohod/tura je lahko vrednota, če jo cenim, če je zame nekaj vrednega, pomembnega, lepega in dobrega.


Vabilo, ki ne dopušča popuščanja. (Fotografija: Borut Peršolja)

Ali kot je zapisal France Stele:

»Za svojo pot ne potrebuješ nič takega, kar ne premore najbolj ubog revež. Popotno palico lahko odrežeš v leskovem grmu. Lahko greš bos in se spotoma naješ borovnic in malin, lahko se odžejaš v potoku. Spiš pri pastirjih ali pod milim nebom, dihaš neskončne zaloge čistega zraka, greješ se na soncu ali ob ognju … Samo pojdi, kajti dovolj je bilo izgovorov in preveč pomladi je že odvzonilo mimo tebe!«


Juhej! (Fotografija: Borut Peršolja)

***

Moje ime je Borut Peršolja in to je bila moja zgodba.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !