NOGOMETNA MESTOTVORNOST

V četrtek je v nedomžalskih Stožicah, pred 10.243 navzočimi gledalkami in gledalci, potekala še ena od tekem, ki si jih hočeš/nočeš zapomnimo za vse življenje. Končnih 1 : 1 med enajstericama Domžal in Olympique Marseilla je zgolj eden od številnih, zlasti športnih vidikov tekme.


Francoski ogenj vzpodbude. (Fotografija: Borut Peršolja)

Da je nogometna tekma še kaj več, kot zgolj gostovanje nekdanjega evropskega prvaka, ki je bil v očeh številnih nesporni favorit, je nakazovalo vzdušje že pred prvim sodnikovim žvižgom. Približno devetdesetminutna predstava četrtega kroga kvalifikacij za ligo Europa, ki je v teoriji nogometne igre in v zgodovinskem življenju Nogometnega kluba Domžale bila izpričana že ogromnokrat, je res bila nekaj posebnega. To nenazadnje dokazujejo številni članki in prispevki ter odmevi in komentarji na spletu in družbenih omrežjih.


Spominski primerek. (Fotografija: Borut Peršolja)

Ampak … Popolnoma nekaj drugega je spremljati tekmo po televiziji ali s hitrimi sprotnimi opombami na spletu, kot pa v živo. Gledati, slišati, vonjati, okušati, občutiti, s celim vibriranjem množice, dogajanje na tribunah s sedeža 3, v 126 vrsti, dosegljivi z vhoda AB, je in je bilo neprecenljivo. Četudi žal nisem (fanatično) reden sopotnik domžalskega nogometa, domžalske košarke, domžalske odbojke, domžalske atletike, domžalskega plesa, domžalskega karateja … pa nekako preživetveno VEM, kdaj je treba biti zraven. Zato ker sem Domžalec?


Zanimiva in razburljiva igra. (Fotografiji: Borut Peršolja)

Kot široko razgledani geograf vem, da mestotvorne funkcije niso zgolj tiste, ki na primer Domžale (snovno, energetsko) neposredno povezujejo z njegovo okolico ter mu prinašajo dohodek, temveč so tudi tiste, ki na starostnem, spolnem, socialnem, jezikovnem, izobrazbenem, nacionalnem … prepihu kakovostno oblikujejo zmes krajevne, nacionalne in predvsem osebnostne identitete. (Torej tisto neotipljivo notranje nasprotje med zavestjo in resnico, ki nas na koncu vedno pripelje do tega, da smo ljudje.) Kdo sem?
(Fotografija: Borut Peršolja)


Rezultat, ki ne pove vsega. (Fotografija: Borut Peršolja)


Zelena bratovščina. (Fotografija: Borut Peršolja)


(Fotografija: Borut Peršolja)

Moje ime je Borut Peršolja in to je bila moja nogometna zgodba.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !