PODNEBJE, KI GA NOČE BITI …

Naomi Klein:
To vse spremeni: kapitalizem proti podnebju

Ljubljana 2015: Mladinska knjiga, prevod: Polona Martelj, 666 strani, ISBN 978-961-01-3760-3, cena: 37,96 €

Knjigo sem si izposodil v knjižnici.

***

Očitno se je marsikaj zarotilo proti kapitalizmu (ali samo proti neoliberalizmu?). Celo podnebje. Tematika podnebnih sprememb je kot nalašč ustvarjena za t. i. neodvisno, raziskovalno pisanje, saj je v izhodišče postavljena dilema: ali sedimo pri mizi ali pa smo na jedilniku. Meni se – že od geografsko-študentskih let dalje – zdi, da smo vsi skupaj na meniju. Včasih kot glavna jed, včasih se najdemo med sladicami. Vedno pa tudi med ostanki (»i onako bi svinjama bacali.«).

Seveda pa je v to=podnebne spremembe treba verjeti. Brez tega – še zlasti pa ne v Sloveniji (in v tem smo zelo podobni ZDA) – ne gre. Žal.


Kaj je o podnebnih spremembah 6. 11. 2012 rekel Donald Trump.

Obsežna knjiga*, ki je izšla leta 2014, v odličnem slovenskem prevodu pa jeseni 2015, je razdeljena na tri glavne dele: Slabo izbran trenutek, Praznoverje in Začeti kljub vsemu, sledita pa še Epilog in obsežne Opombe. Kleinova opiše zgodovino zavedanja problematike podnebnih sprememb, vse od njene prve omembe. (Šel sem brati tudi originalni vir, dostopen na spletu. Če se ne motim, mi je o njem leta 2003 pravil že argentinsko/slovenski glaciolog Peter Skvarča.) V drugem delu našteje (vsa) dosedanja neustrezna iskanja rešitev, v zadnjem pa predstavi predloge rešitev.

Knjiga To vse spremeni v enaki meri kot o podnebnih spremembah govori tudi o psihologiji zanikanja. Zdi se, da tovrstno obnašanje postaja prevladujoči trend – v družini, v službi, v prostočasnem društvenem udejstvovanju …

Naomi Klein (1970), »četudi marsikje kultna zvezda«, kot osrednjega akterja zgodbe postavlja kapitalizem, ki ga utelešajo multinacionalke, ne pa množic, ki ga podpiramo, ko uživamo njegove privilegije. Njeno – s številnimi in kar se mene tiče prepričljivimi argumenti podprto – delo ostaja v okvirih utemeljene in simpatično zgovorne kritike, ki pa ves čas, stalno in neprekinjeno meri le v eno tarčo.

Ne jemlješ in jemlješ in jemlješ. In ne porabljaš, porabljaš in porabljaš. Vzameš to, kar potrebuješ, nato pa vrneš v zemljo. Tako preprosto je to. A res?

Naomi Klein je bojno knjigo spremenila v svetovni atlas zgodb iz različnih pokrajin, različnih družbenih sistemov ter različnih skupin ljudi, ki se vsi borijo proti nekomu na svoj lasten način. Zgodbe o brezobzirnem nakupovanju zemljišč – virov pitne vode, o krinkah z vlaganjem v zeleno tehnologijo visoko tehnoloških podjetij ter navidezno drznih posameznikov, o čudaško spornem trgovanju z emisijami ter absurdnih domislicah reševanja nakopičenih težav z geoinženiringom so … Poučne? Zgovorne? Navdihujoče?

Morda bi si celo upal trditi, da so optimistične. Ja, knjiga To vse spremeni je optimistična, saj kaže uresničljive (stran)poti vrenja, ki ga sicer še ne vidimo v celoti, vendar bo nedvomno obrnilo tok svetovne zgodovine. Ali bo tempo narekovala narava, ali človek, ta trenutek še ni jasno. Niti ni pomembno. Jasno pa je, da se je treba boriti. Treba se je učiti in treba se je prilagajati.

Slovenski predgovor h knjigi je napisal dr. Luka Omladič, ki bi v Platonovi vladi zasedal položaj ministra za okolje. Slovenski prispevek se vrti okrog gospodarske rasti in dobička. Vse skupaj pa je v domačijski senci TEŠ6, ki bi – 2° C navkljub – koristila tudi Triglavskemu ledeniku.

Kar ne morem verjeti, da je minilo že več kot dvajset let, od kar je izšla Umanoterina knjiga Agenda 21 za Slovenijo (1995). Da, gre za isto zgodbo, povedano na drug način. S tem, da je minilo dvajset let, v katerih smo vsi skupaj naredili premalo.

Skrajni čas za uvid in akcijo.

***

* Knjiga ima 666 strani. Zgolj slučaj? Število 666 je ime zveri s sedmimi glavami in desetimi rogovi, ki se dviga iz morja. (Razodetje 13:1, 17, 18) Ta zver predstavlja svetovni politični sistem, ki vlada »vsakemu rodu, ljudstvu, jeziku in narodu«. (Razodetje 13:7) Ime 666 se nanaša na politični sistem, ki v Božjih očeh velja za pravo polomijo.

***

Moje ime je Borut Peršolja in to je bila moja zgodba.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !