PZS. POHODNIŠKA ZVEZA SLOVENIJE.

Konec tedna bodo delegati planinskih društev, ki jih poleg gora združuje še Planinska zveza Slovenije, odločali o spremembah in dopolnitvah statuta PZS in programskih vodilih. Delegati bodo imeli lahko nalogo, saj ne enega ne drugega dokumenta ni mogoče podpreti, še manj sprejeti.

Doslej sem vedno ob kritiki dajal tudi konkretne predloge, a to v tem primeru preprosto ni mogoče. Obe besedili sta popolnoma brez ritma hoje, brez inovativnega oprimka, brez zanimive zgodbe in brez spomina. Zato je tudi tale članek brez kakršnekoli fotografije. Saj niča enostavno ni mogoče prikazati z ničimer drugim, razen z – NIČEM.

***

Prvi zvok, ki ga človek spozna, je utrip materinega srca. Z njim smo zaznamovani celo življenje.

Kaj bo prvi spomin nekoga, ki se danes včlani v planinsko organizacijo?

Morda vonj po bencinu ob kupovanju znamkice na Petrolovi črpalki? Bibipkanje blagajn v supermarketu, kjer je na ogled čisto pravi Aljažev stolp? Smeh, ki leze iz kupljenega Planinskega zabavnika? Lažniva tipkarska napaka ob branju statuta PZS? Zmagoslavje pohodniških gostiln na državnem prvenstvu pohodništva? Najem motornega vozila za klance, v katerih se odlično prestavlja v prvo? Zamrznjena odločitev, naj se raje gorskokolesarsko spusti ali prime za krhko vejo gorništva?

Slovenski vrhunski alpinizem je odločno sooblikoval plezanje, ki ga opišemo kot hitro, lahkotno in z veliko (tehničnega) znanja.

Slovensko vrhunsko planinstvo si za vzgled raje jemlje poceni, naritniško in sposojeno vsebino.

Po več desetletjih so iz slovenskega gorništva izginili koncept souporabe gorskega sveta, projekti kakovostne množičnosti, ideja starostno prilagojenega programa gorništva in odločenost za nacionalni program varnosti/življenja v gorah. Razveljavlja se trideset let staro odločitev o prepovedi gradnje novih planinskih poti in koč, akcija odnesimo smeti v dolino se bo odnesla v okrogel fascikel.

Komentar statuta je pohodniška raca, ki na široko odpira vrata vsakršni komercializaciji (prav zaradi te besede bo treba dopolniti Planinski terminološki slovar). Varuh pravic gora bo postal varuh planinskih blagajn.

Leta 2008 sem napisal Načrt B za planinstvo/gorništvo. Od jeseni 2014 do pomladi 2015 sem objavil serijo analitičnih prispevkov, ki so bili osnova novega Načrta B za gorništvo 2014. Ob osuplosti smelih gradiv PZS sem se odločil, da končnega besedila ne objavim. Kratko malo ne morem konkurirati vroči robi PZS, kar le stežka priznam.

Pohodništvo kot način življenja ni zgodba, v kateri vidim svoja gorniška dejanja. Zato iz nje izstopam.

***

V vsaki slabi stvari pa je vedno tudi nekaj dobrega. Na primer to, da je ta prispevek zadnji, ki komentira gorniško življenje odločevalcev.

Jeseni bo minilo deset let, odkar sem objavil prvi članek v blogu Razgledi. Med skoraj 400 članki, ki so tudi vsi nazorno podprti z avtorskimi fotografijami, je manj kot deset odstotkov (kritičnih) odzivov na aktualna dogajanja.

Poslej se bom posvetil strokovnemu, reportažnemu in literarnemu pisanju (blog torej za zdaj ostane aktiven). In vrednotam, ki sem jim zavezan: prostovoljstvu, kakovostnemu doživetju in usposabljanju za gore.

Se vidimo v gorah!

Moje ime je Borut Peršolja in to je bila moja zgodba.

  • Share/Bookmark

En odgovor to “PZS. POHODNIŠKA ZVEZA SLOVENIJE.”

  1. [...] še zlasti pa pohodništva, si danes brez koč, kakršna je tudi Okrepčevalnica Zeleni rob, žal ne znamo več predstavljati. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !