PETDESET LET ZAVAROVANJA VELIKE PLANINE


Velika Planina ali Veliki Stan. (Fotografija: Borut Peršolja)

Lani poleti sem spomnil na petdesetletnico programa Urbanističnega razvoja Velike planine, ki ga je več let pripravljal Vlasto Kopač. Danes mineva natanko petdeset let, ko je bila v takratnem Uradnem listu SRS (št. 7, 25. 2. 1965, strani 113-115) objavljena Odredba o zavarovanju zemljišč na Veliki planini, ki jo je podpisal takratni republiški minister – republiški sekretar za urbanizem, stanovanjsko izgradnjo in komunalne zadeve Ermin Kržičnik.

Tako je bila Velika planina – kar ve le malokdo – pred 50 leti zavarovana (in je še vedno!), vendar to pravno podlago v upravnih postopkih (izdaja soglasij, mnenj …) sedaj uporablja le Zavod RS za kulturno dediščino, ne pa tudi druge (prostorske) institucije.


Kulturnovarstveni pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije


Lokacijska informacija Oddelka za urejanje prostora Občine Kamnik

Tudi Občina Kamnik odredbe, ki doslej nikoli ni bila preklicana, sploh ne uporablja oz. upošteva (niti ne v postopku priprave zadnjega Občinskega prostorskega načrta). Stroka in politika sta v zamolčevanju popolnoma enotni.

ODREDBA O ZAVAROVANJU 1965 (PDF 459 KB)


Grafična priloga Odredbe o zavarovanju zemljišč na Veliki planini.

Se je pa zavarovanje z imenom Krajinski park Velika planina v preteklosti večkrat pojavilo na zemljevidih, ki jih je izdajala občina Kamnik:

Kamnik, karta občine, 1 : 50.000, Agencija za turizem in podjetništvo Kamnik, 2002


Kamnik, turistična karta, Agencija za razvoj turizma in podjetništvo v občini Kamnik, junij 2005


Tritisočletno sobivanje človeka in narave. (Fotografija: Borut Peršolja)

  • Share/Bookmark

En odgovor to “PETDESET LET ZAVAROVANJA VELIKE PLANINE”

  1. [...] 1965, saj je bila v takratnem Uradnem listu SRS (št. 7, 25. 2. 1965, strani 113-115) objavljena Odredba o zavarovanju zemljišč na Veliki planini, ki jo je podpisal takratni republiški minister – republiški sekretar za [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !