ČLAN, ČLANICA, DVA ČLANA …

(NAČRT B ZA GORNIŠTVO 2014 – 1. del, 2. del, 3. del, 4. del)

Bolj kot vse obiskovalce gora bolje poznamo članstvo planinske organizacije. Nekaj novejših ugotovitev:

- Spolna sestava članstva PZS opazno odstopa od prebivalstvene slike Slovenije: kar za 5 % je večji delež moških (55 %) kot žensk (45 %). Gorništvo zato ni nič bolj moška dejavnost, kvečjemu je treba večjo pozornost nameniti ženskam in družinskemu gorništvu.


Delež članov PZS po spolu glede na prebivalstvo Slovenije.
Vir: Naveza, PZS; SURS.

- Podrobnejši pogled starosti članstva po petletnih starostnih skupinah pokaže dve glavni značilnosti: PZS ima izjemno visok – nadpovprečen – delež otrok in mladostnikov (kar je njena izjemna konkurenčna prednost), hkrati pa ima visok – nadpovprečen – delež starejših odraslih (od 48 do 65 let).


Delež članov PZS po petletnih starostnih skupinah glede na prebivalstvo Slovenije.

- Grafični prikaz nazorno kaže, da je gorništvo ob poudarjeni vsestarostni primernosti, izrazito dvogeneracijsko. Mlad, priostren vrh kaže, da se z njim radi ukvarjajo otroci, zaobljen, kopast vrh pa kaže, da se z njim intenzivno ukvarjajo odrasli po 48. letu starosti. Lepo je viden tudi velik prepad, ki nastane ob prehodu iz osnovne v srednjo šolo. Očitno je tudi, da veteranska zvestoba po sedemdesetem letu precej upade ali pa jo preprosto zamenja cenovna racionalnost nizke pokojnine upokojenca.


Vir: Naveza, PZS; SURS.

Odgovor, ki ponuja medgeneracijsko prepletenost, soodvisnost in solidarnost, je skrit v konceptu Starostno prilagojenega programa gorništva. Vendar se je Rotovnik z zadnjimi ukrepi (in v nasprotju s predvolilnimi obljubami) mojemu konceptu odpovedal. Zato bo zanimivo videti, kaj bo kot odgovor ponudila delovna skupina za programska vodila.

Moje ime je Borut Peršolja in to je bila moja zgodba.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !