TAKO BLIZU, A TAKO DALEČ

Včeraj je v knjigarni na Nazorjevi ulici v Ljubljani Celjska Mohorjeva družba predstavila knjižne novosti, med njimi tudi Mohorjev koledar 2015, ki ga je uredila Alenka Veber. Z izidom sem bil deležen neskaljenega ponosa, saj je v njem objavljen tudi moj prispevek, ki ga je Alenka blagohotno umestila v razdelek Leposlovje.


Alenka Veber na novinarski konferenci. (Fotografija: Borut Peršolja)


Poslušalstvo. (Fotografija: Borut Peršolja)

***
(odlomek iz črtice Tako blizu, a tako daleč (PDF 1 MB))

Ob vsakem koraku je gorska pokrajina pod njimi postajala bolj očarljiva, z novimi podrobnostmi štrlečih skal in odsekov sten z mokrimi lisastimi vzorci. Zdaj ruševje, zamolklo bleščeče nad svetlozelenino strmali, nato temna razpoka med balvanoma, kjer so kot zelena čipka trepetali macesnovi laski.

»Daj no, da vsaj vidimo, kako je na drugi strani grebena«, je bolj sebi kot drugim rekla Katja in nabirala predolga rokava bombažne majice v dlani.

Ruševje se je kmalu umaknilo majhni zaplati gostega praskajočega zoglenelega grmovja, ki ga je zakurila strela in se je končala s skalnim skokom nekaj deset metrov nad glavami. Mateja je na čelu kolone stopila iz črne ognjene puščave v območje – zdaj že – svetle stene in pokleknila na skalo, da je dala prostor še drugim s spretno samozavestjo, ki sem jo opazoval že od zjutraj.

Med vznožjem in vrhuncem
Ves dan traja razgledni spopad
med vznožjem in vrhuncem.

Vonji ruševja, odkrhanih skal in umazanega snega
so zgovorne priče, barve gorostasne simetrije,
ki se začenja tam,
kjer se korak prvič naporno
spozna z dokončno težo nahrbtnika.

Ko se dvigne oblak,
nasprotnika iščeta svetlobno okno do neba.
In vsa tišina gozdne meje
ostane sezidana samo še iz hlapov
v naglici ohlajenega zraka.

***
Postal sem del velike Mohorjeve družine. Družine, ki je osmislila slovenstvo in mu dala ustvarjalno, pa tudi prvobitno rodovitnost.

Hvala, Alenka!

Moje ime je Borut Peršolja in to je bila moja zgodba.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to “TAKO BLIZU, A TAKO DALEČ”

  1. [...] za leto 2016, med njimi tudi Mohorjev koledar 2016, ki ga je uredila Alenka Veber. Tokrat že drugič nisem izpustil izjemne priložnosti, da nagovorim zvesto bralstvo, ki je s svojimi avtorji gradila [...]

  2. [...] B. 2015: Tako blizu, a tako daleč. Mohorjev koledar. Stran [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !