BLAGO PLANINOSLOVJE: OD IDEJE DO IZVEDBE

Tovrstni projekti sodijo med opravila, ki zahtevajo znanje gorništva, odprtost za preprostost doživetja in navezo obrtniškega znanja z dovolj samoironije.

Vse je že bilo povedano, važno je doživeti in izkusiti.

***

Planinska zveza Slovenije je pred leti v sodelovanju s Palomo izdala, natisnila veliko količino mehkih prtičkov (serviet), ki so bili brezplačno na voljo planinskim društvom. Z njimi smo si brisali usta (in še kaj …) v številnih planinskih kočah, grb PZS smo neštetokrat vrgli v smeti. Takratna zaloga prtičkov je pošla, sodelovanje s Palomo pa naj bi se nadaljevalo.

Prtička (velikosti, sestave, vrste papirja) naj ne bi spreminjali, bi pa poskrbeli za drugačno vsebino. Zato naj bi izvedba obsegala sveže oblikovanje in dodatno, iskrivo namembnost. V misli se je prikradel legendarni Mlakarjev Gospod Trebušnik …


Naslovnica knjige iz leta 1974, ki jo je izdala Mladinska knjiga, ilustriral pa Božo Kos.

Ena od prvotnih uredniških idej je bila, da bi si s prtičkom lahko gorniško ustvarjalno krajšali čas ob čakanju na naročeno hrano. Čas bi (tudi otrokom in mladostnikom) kradli z nekakšnim zgibanjem (znanim na primer iz Mikijevega zabavnika ali Cicibana), kjer bi lahko sestavljali različne človečke.

K projektu sem povabil ilustratorja in striparja Zorana Smiljanića iz Kranja. Lovila sva vsakodnevne, tudi stereotipne zgodbe iz planinskih koč, nazadnje se je prikradla ideja (poučne) ilustracije iz blagega Planinoslovja, poglavje Nahrbtnikarjenje.

Sledil je ustvarjalni proces, nekaj deloljubne pavze, v kateri je ideja dozorevala, se tenstala in poizkusno pokukala na dan v dveh različicah.

Uredniška redakcija se je oprijela najnajnajevke, jo izpilila, ji dala umetno dihanje in jo poslala v nosečniški čas pričakovanja rojstva.

Izdelek je bil oddan že pred časom, ni pa še v uporabi. Kdaj bo in če bo, ni znano (zato tudi vsebina spletnega naslova – www.pzs.si/nahrbtnik – (še) ne deluje).

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to “BLAGO PLANINOSLOVJE: OD IDEJE DO IZVEDBE”

  1. [...] projekti (tak je tudi Naritnik) sodijo med opravila, ki zahtevajo celostno znanje gorništva, odprtost za preprostost doživetja [...]

  2. [...] Nahrbtnikarjenje po Zoranu Smiljaniću. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !