SLOVENSKE (VISOKE) GORE

Cankarjeva založba je v sredo, 12. februarja 2014, predstavila svoj letošnji izdajateljski načrt, ki obsega okrog 50 knjižnih naslovov (med njimi je tudi druga, dopolnjena izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika, ki ga pripravljajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU). Med novostmi je direktor Cankarjeve založbe dr. Miha Kovač izpostavil tudi monografijo Slovenske gore: v objektivu letnih časov, ki združuje fotografije številnih fotografov, ki sta jih za knjigo zbrala Arne Hodalič in Jošt Gantar, ter štiri besedila o gorah in ljudeh, ki jih obiskujemo, avtorjev dr. Lučke Kajfež Bogataj, Marjete Keršič Svetel, mag. Boruta Peršolja in dr. Iztoka Tomazina. Uvod je napisal dr. Miha Kovač.

***

SLOVENSKE GORE v objektivu letnih časov


Fotografija na naslovnici Pod vrhom Goličice nad Trento. Najvišji vrh desno zadaj Bavški Grintavec, levo pod njim v dolini reka Soča. Nižji vrh od Grintavca proti stojišču Srebrnjak. Stene levo zadaj pripadajo grebenu, ki se veže na Krnčico in Krn (se ju ne vidi). Posneto v pozni jeseni po sončnem zahodu. © Dan Briški

Avtorji besedil Miha Kovač (uvod); Lučka Kajfež Bogataj, Marjeta Keršič Svetel, Borut Peršolja, Iztok Tomazin (letni časi); Jošt Gantar (misli poletje), Urban Golob (misli zima), Dušan in Dunja Ogrizek (misli pomlad), Borut Peršolja (misli jesen); Gorazd Gorišek, Maja Ogrizek (stvarni podpisi pod fotografijami); Dan Briški, Jošt Gantar, Aleš Komovec, Ana Pogačar (fotografova zgodba)
Uredniški odbor Jošt Gantar, Arne Hodalič, Miha Kovač, Maja Ogrizek, Borut Peršolja

Uredila Maja Ogrizek
Oblikoval in tehnično uredil Marko Prah
Urednik fotografije Arne Hodalič
Redaktor fotografije Jošt Gantar
Priprava fotografij Lucijan Velikonja

Cankarjeva založba – Založništvo, d. o. o., Ljubljana 2014
Direktor Miha Kovač

Natisnila tiskarna Gorenjski tisk storitve, d. o. o.
Prva izdaja, naklada 4500 izvodov
Cena 44,70 €

© 2014 Cankarjeva založba – Založništvo, d. o. o., Ljubljana


Predstavitev iz kataloga Krog, ki ga izdaja Mladinska knjiga.

Knjiga izide v začetku marca.

***

Odlomek iz mojega besedila:
“Prvi koraki so vedno najtežji. Treba je premagati udobje sedenja, zato se primemo za roke. Čokato travnato sedlo nam omogoča kramljanje in pozdravljanje številnih obiskovalcev, ki se že vračajo z vrha. Zadovoljni so videti, v njihovih očeh pa berem očitek: kam rinete z otrokoma in še tako pozno? Moj odgovor nekako obvisi v steni, po kateri zvedavo oprezam in iščem današnje predhodnike. Stena je prazna, oddahnem si, in to tiho delim z ljubljeno polovico.

Do vstopa v steno hodimo pripeti z rokami. Stik z roko ali koža na kožo, kot znata temu reči otroka, je vez, ki ob varnosti hkrati gradi najin odnos z njima. Kaj vse se da povedati z dotikom ali s stiskom roke! Pod steno se opremimo za plezanje in samovarovanje. Mali čeladi zakrijeta razposajena obraza, nujni opravki z vrvjo in vponkami so del mojega (poslej pa tudi njunega) posvečenega obreda vstopanja na drzno zavarovano planinsko pot.

Gremo? To bodrilno vprašanje, namenjeno bolj sebi kot drugim članom družinske naveze, je že daleč za nami. Vzpenjamo se počasi in zanesljivo, moji oprimki in stopi so preredki za višino obeh majhnih telesc. Ves čas v steni iščem drobne izbokline, pazim na napeto vrv in pogledujem okrog sebe. Smo na najnevarnejšem delu grape, v vpadnici kamenja, ki lahko brez voznega reda prileti z vrhnjih gredin. Zaradi tega mesta sem želel, da smo v smeri čim bolj sami. Nezavedno hitim in glasno spodbujam, da smo čim hitreje čez to s strahom nabito mesto.”

***

Slovenske gore, iz mojega arhiva.

  • Share/Bookmark

En odgovor to “SLOVENSKE (VISOKE) GORE”

  1. [...] da sta Arne (bili smo sotrudniki pri Slovenskih gorah) in Katja (skupaj sva lepšala politično sliko) dobila vrsto odzivov in da jima bodo nekateri tudi [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !