ŽIVETI V ALPAH

(Poslanica Planinske zveze Slovenije ob letošnjem 11. decembru, Mednarodnem dnevu gora)

  Hribovska in gorska območje obsegajo več kot 72 % površja Slovenije. V alpskem svetu živi približno polovica prebivalcev Slovenije. Število prebivalstva na ravninah stalno narašča, više ležeča in prometno odmaknjena območja samotnih kmetij in zaselkov pa se praznijo. Gore iz leta v leto obišče več domačih in tujih obiskovalcev. Prav zaradi množičnosti turizem ogroža danosti, ki mu omogočajo razvoj. Zavarovana območja narave so zato območja z dolgoročno in trajnostno perspektivo.


Slovenski alpski svet. (Fotografije: Borut Peršolja)

Do prostora gorskih območij v Sloveniji, še posebej pa do zavarovanega območja Julijskih Alp, razvijamo poseben odnos. Izhajamo iz tega, da so gore izjemen naraven ekosistem, gospodarski vir in življenjski prostor rastlin, živali in ljudi. Blizu nam je razumevanje gora, kot ga v svojem sloganu povzema mednarodna organizacija za varstvo Alp CIPRA: ŽIVETI V ALPAH. Podoba gora kot kraljestva neomejene svobode bi morala biti s trajnostnim razvojem in vzpostavljeno odgovornostjo posameznika presežen mit. Čeprav so bila gorska območja v preteklosti prva deležna zakonske zaščite (narodni parki), to za njihov nadaljnji obstoj očitno ne zadošča več. Spodbujanje odgovornosti za svoja dejanja, zavedanja o okoljskih vplivih in učinkih različnih gorniških aktivnosti je stalna naloga države, gorskih lokalnih skupnosti in nevladnih organizacij.


Poletni prebivalec Velike Planine. (Fotografija: Borut Peršolja.)

Triglavski narodni park je eden najstarejših evropskih narodnih parkov. Prvo njegovo zavarovanje sega v leto 1924, ko je bil ustanovljen Alpski varstveni park v dolini Triglavskih jezer (1600 ha). Leta 1961 je bil sprejet odlok o razglasitvi Doline Triglavskih jezer za Triglavski narodni park (2000 ha) in leta 1981 je bil uzakonjen park v približno sedanjem obsegu (83.807 ha). Planinska organizacija (Planinska zveza Slovenije, planinska društva in njeni vidni posamezniki) je imela pri teh mejnikih (in v vsem času med njimi) pomembno in aktivno vlogo. Planinska zveza Slovenije se je tudi leta 2001 vključila v dogajanje ob sprejemanju novega zakona o Triglavskem narodnem parku (ZTNP-1), ki smo ga dobili šele leta 2010.

Gorski naravni viri in pridelki, Čadrg. (Fotografija: Borut Peršolja)

Gorništvo je gibanje, sestavljeno iz hoje, plezanja in smučanja. Vendar ni samo telesna dejavnost, je tudi ustvarjalnost in vir etičnih, estetskih, poučnih in duhovnih vrednot. Visoko doživljajsko vrednost gora dopolnjujejo pristnost, skromnost, tovarištvo, obzirnost, solidarnost in požrtvovalnost. Zato je vsak obisk gora nenadomestljiv prispevek k splošni izobrazbi, razgledanosti in osebni rasti posameznika. Tisti, ki hodimo po planinskih poteh, smo ena največjih skupin obiskovalcev Triglavskega narodnega parka. Med njimi smo člani planinske organizacije in nečlani. Ne glede na članstvo, pa nas druži oblika dejavnosti in zavezanost k uveljavljanju občečloveških vrednot, ki so v gorah še bolj izbrušene in opazne.

Gore niso pravljica, čeprav so se tam spletle številne pripovedke. Gore niso kulisa, čeprav so bili tam posneti številni filmi. Gore niso turistični prospekt, čeprav fotografija gore pove več kot sto besed. Gore so stvaren in resničen življenjski prostor, ki omogoča preživetje. Domačemu prebivalstvu z rabo tradicionalnih dejavnosti (kmetijstvo, gozdarstvo, domača obrt) in turizma, vsem drugim pa na številne posredne načine z obogatitvijo vsakdana. Brez pitne vode, ki jo zbirajo in čistijo gorska območja, bi imela mesta številne težave. ŽIVETI IN DELATI V ALPAH je zato privilegij, ki nas zavezuje z veliko odgovornostjo za njihovo ohranitev.


Radovljiška ravan, Lesce, 2700 prebivalcev. (Fotografija: Borut Peršolja)

Namesto da bi država – v imenu svojega prebivalstva – prepoznala gorska območja, še posebej pa zavarovana območja narave kot območja z dolgoročno in trajnostno perspektivo, parki še vedno veljajo kot območja, ki predstavljajo (velik) strošek in zavirajo razvoj. Z zaskrbljenostjo spremljamo odzive, ki kažejo, da po letu dni praktično ni več nikogar, ki bi bil z novim zakonom o Triglavskem narodnem parku zadovoljen (prebivalci parka, parkovne občine, politika, strokovne in nevladne organizacije). V enem letu smo prišli do stališča, da zakon v vseh odtenkih velja za ljudi – prebivalce in obiskovalce parka, ne pa tudi za državo, ki je od obljub pojedla zelo veliko. Upravi parka se krčijo sredstva, občine čakajo na obljubljene projekte, neurejen promet v dolini pušča grenak okus.

Planinska zveza Slovenije je ena redkih organizacij, ki zaradi svoje starosti spremlja usodo parka ves čas njegovega življenja. Planinska organizacija leto za letom investira v ta prostor: vzdržuje planinske koče, skrbi za planinske poti, nepridobitno vodi obiskovalce gora in s publikacijami seznanja tujino z našo izjemno naravno in kulturno dediščino. Poleg finančnih in materialnih sredstev v ta prostor vlagamo veliko prostovoljnega dela, ki je začinjen z ljubeznijo do gora.

Zato spravljivo, a odločno ponujamo roko sodelovanja. Pozivamo Vlado, da ukrepa, da ne pozabi, da so gorska ognjišča tista, ki so zagotovila narodov obstoj na stičišču kultur in jezikov. Ko je odšla vojna in vsakodnevne grozote, so domačini z znanjem prednikov vztrajali na opustošenju. Ob teh istih ognjiščih se je spletalo sodelovanje med različnimi območji in solidarnost, ko je narava kazala svojo moč. Ne pozabimo, da so Ložani, Trentarji, Sočani, Tolminci, Graparji, Bohinjci, Kranjskogorci, Jezerjani, Solčavani, Bistričani, Korošci, Pohorci, Rovtarji (in vsi drugi, ki v gorskih območjih ohranjajo lastno identiteto) ljudje, ki ohranjajo naša ognjišča.

 • Share/Bookmark

3 odgovorov to “ŽIVETI V ALPAH”

 1. lordwales komentira:

  Vse kar me v vezi z pzs zanima je ali imate v arhivu bilten planinskega tabora Polog 84 kjer sta 2 moja prva novinarska članka. Tistega leta se je začela moja novinarska pot, ki pa do zdaj ni bila nikoli prva služba. nekje ocenjujem, da imam čez 500 plačanih in neplačanih objav v večini Slovenskih medijev, tudi planinski vestnik 1998/4 brez politične satire v Večeru.

  Naslov imate, prosim če lahko skenirate in mi z navadno pošto pošljite. Bilten je bil sigurno izdan to s espomnim, kot se spomnim Miklavčičevega vodenja po Avstro ogrskih bunkerjih. To je druga zgodba ki je Alpski zid. Tudi na Vršiču kjer denar od vstopnine leži dobesedno zraven kioska z spominki.

  Glede te vaše rsolucije pa d atovrstnega čtiva že desetletja ne berem. če boste očistili tipsko Val na Vršiškem sedlu bsote največ naredili za Slovenske gore. Nikar pa ne zapirajte uhoda ker nam bo utrdba dostopna vsem. Spominjam pa se polemike o gorništvu ki me je spominjala na bivši ck zk.

  Za bilten pa velja.
  Oddolžim pa se z pomočjo z čiščenjem tipske val na Vršiškem sedlu če boste akcijo organizirali.

 2. Nick komentira:

  tako zmešanega komentarja pa dolgo spet ne bo

 3. lordwales komentira:

  Si prepričan o tem?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !