NOVI IZZIVI NA PODROČJU VODNIŠTVA

Včeraj (1. februar 2008) se je na spletni strani Vodniške komisije Planinske zveze Slovenije pojavil zapis v katerem je predstavljena pobuda Slovenske turistične organizacije za uvedbo novega vodnika pohodništva (o objavljenem dopisu si nekaj komentarjev preberite na koncu tega zapisa).

Že nekaj časa je na to temo tekla živahna diskusija po e-pošti. Izmenjavali smo stališča, poglede, predloge. Zdaj je zajec prišel iz grma in lahko ga slečemo.

Očitno je, da se vsi vpleteni izogibajo odgovoru, zakaj obstoječi vodnik Planinske zveze Slovenije (z vsemi kategorijami vodenja A, A+B, A+B+D …) ne bi zadovoljil potreb na poklicnem (pridobitnem) vodniškem trgu. Ta vodnik je že danes med nami, z več desetletnimi izkušnjami. Na voljo so tudi delovno pravne, davčne in druge zakonske rešitve, da s svojo sedanjo in s strani države potrjeno vodniško usposobljenostjo opravlja dopolnilno poklicno delo. In kar je zelo pomembno – ta problem je rešljiv tako rekoč takoj.

slov064p.jpg
Vodenje je izjemno lepa in izjemno odgovorna dejavnost. (Fotografija: Borut Peršolja)

Tako pa silimo v nekaj, kar bo posameznika in davkoplačevalce na srečo novih izobraževalcev (spomnite se izrednega študija na fakultetah!) ponovno stalo in za končni izdelek (40 urni tečaj za vodnika pohodništva) bodo uporabniki dobili bistveno manj, kot bi dobili od izkušenega vodnika Planinske zveze Slovenije. K varnosti v gorah to ne bo prispevalo bistveno, bo pa Planinska zveza Slovenije na dolgi rok veliko izgubila. Ne pozabimo: trajalo je kar nekaj let, da smo dobili enoten program usposabljanja vodnikov Planinske zveze Slovenije, da smo civilna družba, poklicno združenje gorskih vodnikov, avtonomna univerza in vseobsegajoča država našli skupni imenovalec. V dobro vseh. Zdaj nam je – po slabih petih letih – skupni imenovalec odveč in to predvsem zato, ker vodstvo Planinske zveze Slovenije ni sposobno (ali noče?) urediti razmerij z Združenjem gorskih vodnikov Slovenije.

Več o tem lahko preberete v dveh gradivih: eno sem pripravil za Ministrstvo za gospodarstvo, drugo za upravni odbor Planinske zveze Slovenije.

2007vodnistvuvpodporo.pdf

Poročilo za sejo UO PZS, september 2006

Podobno sem razmišljal tudi leta 2001, ko je takrat sprejeti zakon o pospeševanju turizma vnesel veliko nemira:

pravnakomisijavodnikiinturisticnovodenje.pdf

Novica, da Združenje gorskih vodnikov pripravlja spremembo zakonodaje je zanimiva. Upati pa je, da bodo pripravljavci novele naštudirali tujo zakonodajo, končni rezultat pa prilagodili slovenskim razmeram. Zakon o športu je odlično dopolnilo zakona o gorskih vodnikih in treba je izkoristiti ljudi in znanje prostovoljnih vodnikov Planinske zveze Slovenije in jih v profesionalnem ter pridobitnem delu pripeljati pod streho Združenja gorskih vodnikov Slovenije. Tisti trenutek, ko jih to ne zanima več, pa jim omogočiti pot nazaj v Planinsko zvezo Slovenije oz. v prostovoljno vodništvo. Vsekakor zakon o gorskih vodnikih ne rabi velikih sprememb.

Vpleteni v reševanje problema ostajajo v svoji predvidljivi maniri: sprva ne vejo nič, vmes se delajo neumne, na koncu pa vidijo rešitev v zamenjavi vodstva Planinske zveze Slovenije, ki ga ves čas aktivno podpirajo. Ali kot je sproščeno zapisal nekdo od vpletenih: “Planinska zveza Slovenije bo imela pregled in pri tem bo nekaj tudi zaslužila”.

***

Glede objavljenega zapisa na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije, ki sta ga pripravila dva podpredsednika pa tole:

· » se je pojavil problem kvalitetnega vodenja«

To, da Planinska zveza Slovenija govori o problemu kvalitenega vodenja, je izjemna nezaupnica prostovoljnemu vodništvu. Česa takšnega v lastnih vrstah ne bi pričakovali, saj preprosto ni res. Gre za izjemno urejen sistem usposabljanja, ki je bil podvržen številnim recenzijam na domači in tuji ravni. Nenazadnje o tem govori vsakoletno število opravljenih dejavnosti vodnikov Planinske zveze Slovenije, ki se od nesreče na Košutnikovem turnu, niso končale tragično! Priznavam pa, da gre za problem neurejenag sistema ponudbe vodenja v gorah, v katerega bi se lahko vključili tudi prostovoljni vodniki Planinske zveze Slovenije – o tem pa v nadaljevanju.

· Med prednostmi novega sistema je izpostavljen cilj »boljše promocije vodnikov Planinske zveze Slovenije in posredno večje število obiskovalcev gora z usposobljenim vodnikom Planinske zveze Slovenije.«

Predstavitev prostovoljnega vodništva načeloma ni slaba, še zlasti, če bi vključevala predstavitev prostovoljnosti delovanja, ki je za planinsko organizacijo izjemno pomembna. Drugi del cilja pa lahko razumemo na dva načina:
- Tako naj bi dobili absolutno povečanje števila obiskovalcev slovenskih gora, kar je v nasprotju s cilji, zapisanimi v Vodilih za delo Planinske zveze Slovenije in planinskih društev. Planinska organizacija si je zadala cilj ničelne rasti oz. je v ospredje postavila projekt Kakovostne množičnosti, s katerim želi izboljšati pripravljenost, znanje, izkušnje in veščine posameznika in ga bolje »opremiti« za hojo v gore«.
- Tako naj bi se povečalo število tistih, ki bi šli v gore na organiziran način, zlasti pod okriljem vodnikov Planinske zveze Slovenije. Tudi to ni povsem res, saj bi morala iti prizadevanja nasploh v promocijo poklicnega in prostovoljnega vodništva, pa tudi na področje vrtcev in šol, kjer jim obstoječi programi narekujejo dejavnosti v gorski naravi, pa so pri izpeljavi tega številne težave (povezane z lasti z normativi za vodenje).

· Zapisano je tudi, da je »PZS pridobila koncesijo države, da je nosilec teh programov usposabljanja …«

Zapisano ne drži: Planinska zveza Slovenije je pripravila program usposabljanja, ki ga je na podlagi Zakona o športu dala v potrditev Strokovnemu svetu Republike Slovenije za šport. Ta je programe potrdil, Planinska zveza Slovenije pa je dobila možnost izvajanja teh programov, kot nosilka usposabljanj. Vse drugo – zlasti financiranje uspsabljanj – pa je vsako leto odvisno od uspešnosti Planinske zveze Slovenije na javnih razpisih in ne od koncesijskega razmerja.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !